Istraživanja kod Formoze tek dogodine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arheološka istraživanja ispred kapele Marije Formoze bit ce nastavljena tek iduce godine kada budu osigurana sredstva za daljnje radove, doznajemo od ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše.

Cilj višegodišnjeg projekta višeg kustosa i voditelja srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Istre Željka Ujcica i vanjskog suradnika muzeja, arhitekta Antona Percana, pod nazivom "Ranokršcanska bazilika svete Marije Formoze u Puli - istraživanje, zaštita, prezentacija" jest uredenje arheološkog parka in situ u kojem bi se nocu palio hologram koji bi pomocu laserskih zraka stvarao, u prirodnoj velicini, trodimenzionalnu sliku bazilike. Ovog ljeta istražen je dio sjeverozapadnog kuta bazilike za što su novac osigurali Ministarstvo kulture, Grad Pula i Arheološki muzej Istre.

"U tijeku je pak sanacija i zaštita sjeverozapadne kule amfiteatra, koje ce iduce dvije godine provoditi Hrvatski restauratorski zavod", kazao je Komšo i dodao da za nastavak radova ispred Arene Grad prvo mora izdvojiti novac. Iako nikakve radnje ondje nisu poduzete vec više od godinu dana, konzervatori ne dozvoljavaju zatrpavanje kanala. Njihova je želja proširiti arheološke radove i na prometnicu ispred Arene te na mjesto gdje se trenutno nalaze kameni blokovi i živica. Cilj tih arheoloških iskapanja je uredenje anticke ceste i trga koji se nalaze ispod sadašnje prometnice.


Podijeli: Facebook Twiter