Istraživački teatar i zvuci Pazinske jame

Eksperimentalna kazališna predstava Marine Petković Liker
Eksperimentalna kazališna predstava Marine Petković Liker

Središnji i najzanimljiviji događaj pretposljednjeg dana festivala Sedam dana stvaranja bila je eksperimentalna kazališna predstava autorice Marine Petković Liker malo poduljeg naslova: "Od terora. Ženska gesta kao odgovor na krizu. Kazalište empatije. Pokušaji".

Riječ je  o istraživačkom kazalištu, o predstavi koja nikad nema konačni oblik koji bi se mogao reproducirati s pozornice na pozornicu, neka vrsta, kako je objasnila autorica, "jedne u nizu javnih proba". Četiri glumice različitim scenskim izričajima istražuju mogućnosti uzajamne, ali simbolički i socijalne komunikacije, one u stvarnom životu.

Pred Kaštelom tijekom večeri su Saša Farkaš i njegovi suradnici postavljali opremu za izvođenje njegove autorske zvučne instalacije nazvane jednostavno "Zvučna instalacija". Već i samo postavljanje opreme izazvalo je radoznalost publike, a i nakon same izvedbe namjernici su usmjerenim mikrofonima i osjetljivim slušalicama mogli osluškivati zvukove prirode i Pazinske jame.

Likovni dio šeste festivalske večeri ispunila je izložba Branka Gulina koji je "na daljinu", prema opisima njihovih festivalskih uloga i zadaća, portretirao sudionike i izvođače ovogodišnjih Sedam dana stvaranja.

Finale večeri pripalo je uvijek izvrsnom pazinskom etno-sastavu Veja, ovaj put još i s dobro napunjenim "baterijama" nadahnuća nakon nedavnog uspješnog gostovanja u Estoniji. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter