Istražitelji cešljaju ugovore HRT-a s odvjetnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se o malverzacijama na Hrvatskoj radio-televiziji, kojima je taj javni medij oštecen za milijune kuna, vec godinama nagada, a dio novinara s HRT-a na to i javno upozorava, tek prekjucer je na Prisavlje stigla kriminalisticka policija.

- Po nalogu Državnog odvjetništva obavljaju se izvidi, potvrdila je za Novi list glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikic ne precizirajuci u koje se kazneno djelo sumnja i tko bi od celnika HRT-a mogao biti medu osumnjicenima.

Istražitelji su u subotu pregledavali brojne urede, posebno one pravne službe HRT-a, doznaje se od zaposlenika s Prisavlja, a Dorotea Lazanin Jelenc, glasnogovornica državne televizije, izjavila je da posjeti policije i USKOK-a nisu ništa izvanredno, te da ih je u posljednje vrijeme bilo više.

Nagada se da su istražitelji odlucili preispitati, medu ostalim, odnos javne televizije s cak 24 odvjetnicka ureda koji su obavljali prisilne naplate, odnosno ovrhe za HRT. Na to su novinari u više navrata upozoravali jer se preko punomoci što su ju odvjetnicki uredi od HRT-a dobili naknadno moglo sklapati razne poslove gotovo bez ikakvih provjera, kao i bez suglasnosti Nadzornog odbora.

Medu odvjetnickim uredima koji se bave ovrhama su "Hanžekovic, Radakovic & Partneri", "Leko i Partneri", "Madirazza & Partneri", "Owens i Houšra", kao i ured Maje Cenic, sestre bivše HTV-ove voditeljice Dijane Culjak.

Ovaj posljednji upad policije na HRT dogodio se istovremeno s donošenjem Zakona o HRT-u u Saboru, pa nije iskljuceno da se prije dolaska nove uprave odlucilo rašcistiti s poslovanjem odlazecih. Aktualni ravnatelj Josip Popovac kratko nam je kazao da je interesantno da se posjet dogodio baš na dan kad su izglasane Izmjene i dopune Zakona o HRT-u, da je policija tražila dokumente koje ionako vec ima, te kako se radi samo o potrebi da se pred Europom objasni potreba za donošenjem novog zakona. On je vec potvrdio da se više nece kandidirati za tu funkciju i da bi vec u iducih osam dana novi covjek mogao doci na celo javne televizije. (Ana RAIC-KNEŽEVIC/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter