Istražitelji: Brajković je nudio veće količine droge

U stanovima kojima se koriste okrivljeni policija je pronašla upute i posude za pripremu droge (Arhiva)
U stanovima kojima se koriste okrivljeni policija je pronašla upute i posude za pripremu droge (Arhiva)

Budući da je od posljednjeg ročišta proteklo više od dva mjeseca, na Županijskom sudu u Puli pred vijećem suca Zdravka Garića jučer je ispočetka počelo suđenje Puljanima Ivanu Brajkoviću (32) i Darku Bulatoviću (27) za kupnju i prodaju mefedrona i droge 2 C-I u periodu od rujna do konca studenog 2010. godine, dok se Brajkovićevoj supruzi Korini Žepini Brajković (28) sudi za pomaganje u tome. Četvrtookrivljenom Alenu Cerinu (27) sudi se također za kupnju i prodaju mefedrona. 

Svi okrivljeni, osim Cerina, koji izdržava zatvorsku kaznu u Puli, na suđenje su došli sa slobode, a jučer su ponovili da se ne smatraju krivima za kaznena djela za koja ih tereti Državno odvjetništvo.

U dokaznom postupku potom su putem videolinka ispitivana dvojica prikrivenih istražitelja koja su simulirala otkup mefedrona i droge 2C-I. Zamagljenog lika i izmijenjenog glasa prvi je prikriveni istražitelj odgovarajući na pitanja obrane, tužiteljice i suca ispričao da je operativnim radom došao do broja telefona Ivana Brajkovića i kazao mu da bi se trebali susresti jer imaju zajednički interes. Brajković tom prilikom nije tražio pojašnjenje tog "zajedničkog interesa".

Obranu je, osim činjenice odakle istražitelju broj Brajkovićevog telefona, zanimalo i kojim se mobitelom služio, odnosno je li imao poseban mobitel koji je dužio u MUP-u upravo za ovu akciju. No, najviše se inzistiralo na utvrđivanju činjenice je li prilikom prvog susreta s Brajkovićem već imao status prikrivenog istražitelja, što je upućivalo na pokušaj obrane da dokaže nezakonitost u provođenju posebnih dokaznih radnji.

- Kada sam se prvi puta sastao i upoznao s njim u Mercatoru već sam bio prikriveni istražitelj. Tada mi je Brajković donio manju količinu mefedrona i objasnio da se radi o drogi visoke kvalitete i da ima dobro opojno djelovanje. Ivan mi je dao i drugi broj mobitela i dogovorili smo kupoprodaju jednog kilograma mefedrona za 15.000 kuna, kazao je svjedok opisujući da je on pri idućem susretu Brajkoviću donio novac u Mercator dok je njegov kolega, drugi prikriveni istražitelj, u Kauflandu preuzeo drogu od Bulatovića. "Nakon desetak dana ponovno sam se čuo s Ivanom i dogovorio još kilogram mefedrona", kazao je istražitelj. (M. KOŠTA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter