Istravino zasad ne seli u Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda su se u javnosti pojavila nagadanja o tome da Istravino planira preseliti svoju proizvodnju u Istru, predsjednik Uprave Ivica Hanžek otklanja tu mogucnost.

- O preseljenju ovog casa ne razmišljamo, kriza je. Možda se realizira, ali tek za nekoliko godina, navodi Hanžek spominjuci moguci rok od tri godine. Što se dugorocnih planova tice, Hanžek podsjeca da su u Istravinu još 2006. napravili plan prenamjene i predvidjeli nove sadržaje na lokaciji u Rijeci, koji su sada, medutim, zamrznuti.

- Namjera je bila izgraditi Business centrar Istravino u suradnji s ino-partnerom, na ukupnoj površini od 121 tisucu kvadrata. Investicija se procjenjivala na 144 milijuna eura. Plan je bio prezentiran i mjerodavnima u gradskoj upravi; no, zbog cekanja na izrade urbanistickih planova za podrucje istocnih dijelova grada, gdje se gradi kampus i planira nova bolnicka zgrada, a pogotovo zbog krize, ti su planovi stopirani do daljnjeg, objašnjava Hanžek.

Kako je brend Lero Istravino prodalo Podravci, kupcima je pripalo i zemljište od 20 tisuca kvadrata na kojem je pogon. Hanžek istice da je kupoprodajnim ugovorom definirano da, ukoliko Podravka želi preseliti Lero, pravo prvokupa zemljišta ima Istravino, i obratno. U meduvremenu, u Istravinu su se fokusirali na osnaženje jezgre poslovanja: vinogradarstvo, vinarstvo i proizvodnja alkoholnih pica te prodor na druga tržišta.

Na podrucju "najvinarskije" opcine u Hrvatskoj, Brtonigle, investirano je kroz sedam godina oko 30 milijuna kuna u podizanje vinograda na 120 hektara, što je, prema rijecima enologa Istravina Slavka Krcmara, znacilo prekretnicu.

U Brtonigli su kupili i dva podruma, koji se trenutno preureduju ne bi li mogli poslužiti i kao kušaonice za turiste i druge goste.

Krcmar istice da je Istravino na vrijeme, prije recesije, investiralo i u najnoviju tehnologiju, nužnu za konkurentniju proizvodnju vina te da se nastoji kompletnu proizvodnju grožda i vina preseliti u Istru. Ukupni kapaciteti podruma sada iznose 7,5 milijuna litara.

Istravino je od listopada lani, zbog krize, pocelo s kontrolom troškova na nacin da se nisu produljili ugovori odredenom broju radnika te je prema zakonu zbrinuto još 35 djelatnika. Od travnja su za pet posto snižene sve place iznad 4.000 kuna. U prvih sedam mjeseci Istravino je ostvarilo 90 milijuna kuna prihoda. Trenutno je zaposleno 185 radnika, dok u Istri suraduju s još 160 kooperanata.

- Istravino bi uskoro trebalo na tržište izbaciti potpuno novu robnu marku Adria namijenjenu iskljucivo plasmanu na rusko tržište, cemu se prilagodava i poseban dizajn boce i etikete, tumaci Hanžek. Pored nekoliko poznatih brendova vina, Istravino je nedavno izbacilo i još dvije vrste pica iz grupe likera - medicu i bisku.


Podijeli: Facebook Twiter