Istraturistu prioritet kamp, a ne hotel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od najvecih hrvatskih kampova Park Umag umaškog hotelijera Istraturista dodatno ce se širiti, a u njegovom obuhvatu planira se i gradnja hotela i apartmanskog naselja. Tako kaže najnoviji prijedlog za izmjenu i dopunu županijskog Prostornog plana gdje se da išcitati da je taj kamp do danas izgraden sto posto i da je zbog novog razvoja potrebno proširiti njegov obuhvat i povecati broj smještajnih jedinica. U prijedlogu takoder stoji da bi se dio T3 zone, odnosno zone kampova prenamijenio u T1 i T2 zonu, odnosno zone gdje se mogu graditi hoteli i apartmanska naselja.

Postavlja se logicko pitanje je li uistinu potrebno dodatno širiti ionako ogroman kamp koji obuhvaca cak 82 hektara i ima oko šest tisuca smještajnih jedinca. Mnogi se pitaju i kamo bi se dalje mogao širiti te znaci li to da ce se u obuhvatu kampa u skoro vrijeme graditi hoteli i apartmansko naselje.

Predsjednik uprave Istraturista Željko Kukurin pojašnjava da nece biti dodatnog širenje kampa, odnosno da se obuhvat kampa nece mijenjati na terenu. Jedina promjena koja ce se desiti je ta da ce se unutar postojeceg obuhvata dosadašnja rekreacijska zona biti prenamijenjena u gradevinsku zonu i to za namjenu kampa na podrucju Opcine Brtonigla. Inace, kako istice Kukurin, to je podrucje i prije bilo gradevinsko, ali se potom prije dvije godine prenamijenilo u rekreacijsko.

- Park Umag je niz godina za redom proglašavan najboljim kampom Hrvatske, dok ga medunarodna priznanja ADAC-a i ostalih udruga svrstava medu bolje europske kampove. Istraturist želi zadržati lidersku poziciju u upravljanju kampovima te u narednom periodu u Park Umag planira investicijski projekt od oko 20 milijuna eura u daljnje unapredenje kvalitete smještaja i usluge. Povecanje kapaciteta planira se unutar postojeceg kampa koji danas koristi manje od 70 posto svojeg prostornog potencijala. Nakon investicije Park Umag bi na 82 hektara brojio 8.550 ležajeva, a osim ulaganja u smještaj, planira se razvoj plaža i ostalih atraktora poput bazena, restorana i slicno, kazao je Kukurin. Uložilo bi se u uredenje parcela za kampere i kamp kucice, ali i parcela s mobilnim kucicama.

Dodao je da ce osim toga dodana vrijednost za turiste i lokalno stanovništvo biti šetnice kroz kamp koja ce povezivati Lovrecicu i Karigador. Pocetak ulaganja planira se za 2012. godinu ako se do tada stvore urbanisticki i ostali zakonski uvjeti. Što se tice mogucnosti izgradnje hotela i apartmanskih naselja, Kukurin veli da to Istraturistu nije u srednjorocnom planu.

-Opcina Brtonigla htjela je da se na tom podrucju stvori prostorno planska mogucnost da bi se tamo jednog dana izgradile vile i hotel zbog golfa koji ce se uredivati u blizini kampa. To se ne bi gradilo uz more, vec u obuhvata kampa uz cestu. Medutim, mi u Istraturistu trenutno o tome ne razmišljamo, veli on. Istice i da su inicijativu za izmjene županijskog prostornog plana podržali Grad Umag i Opcina Brtonigla na cijem se podrucju nalazi kamp.


Podijeli: Facebook Twiter