Istraturist i Umag financiraju studente turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraturist je u suradnji s Gradom Umagom i Sveucilištem Jurja Dobrile u Puli pokrenuo je novi program stipendiranja studenata s Bujštine u dislociranom studiju za turizam u Umagu. Sporazum su potpisali predsjednik Uprave Istraturista Željko Kukurin, gradonacelnik Umaga Vili Bassanese i rektor sveucilišta Robert Matijašic, koji su taj program predstavili na konferenciji za novinare.

Za akademsku godinu 2012./2013. Istraturist ce osigurati stipendije za deset studenata, u ukupnom iznosu od 50.000 kuna. Prednost pri dodjeli imat ce radnici Istraturista i clanovi njihovih obitelji, odnosno osobe s prebivalištem u Umagu i ostalim gradovima i opcinama na Bujštini te, kao treci uvjet, žitelji ostalih krajeva Istre (do popunjenja kvote).

Za stanovnike s prebivalištem u Umagu još 4.000 kuna po osobi godišnje osigurat ce Grad Umag, tako da ce studentu biti u cijelosti pokriven iznos školarine (9.000 kuna po godini), objasnila je ravnateljica Puckog otvorenog ucilišta Sanja Bencic, u cijim se prostorima nalazi dislocirani studij za turizam pulskog sveucilišta.

- Istraturist zapošljava 1.600 djelatnika, a zajedno s partnerima radi se o ukupno 2.000 zaposlenih. Njih 95 posto dolazi s podrucja Umaga i Bujštine. Suradnja s lokalnom zajednicom strateška je odluka Istraturista, a obrazovanje kljuc daljnjeg napretka. Ovo je prvi korak u nizu aktivnosti koje planiramo u segmentu podrške obrazovanju mladih u turizmu, rekao je Kukurin.

Gradonacelnik je napomenuo da je turizam temeljna odrednica razvoja Umaga, a Istraturist najznacajniji turisticki faktor u gradu. Govoreci opcenito o obrazovanju, naglasio da se nada da ce Umag konacno dobiti svoju srednju školu.

Na presici je bila i zamjenica procelnika Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic" Danijela Križman Pavlovic, koja je, kao i Matijašic, istaknula dugogodišnju uspješnu suradnju s POU-om. U zadnje tri godine taj su studij u Umagu završila 84 studenta.

Realizacija programa stipendiranja povjerena je Sveucilištu Jurja Dobrile, koje ce poštovati sve unaprijed definirane kriterije i pravila. Sve informacije o natjecaju za ove stipendije bit ce uskoro dostupne na web-stranicama Ucilišta i Istraturista. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter