Istraturist i Plava laguna traže čak 2.100 sezonaca

(Snimio Milivoj MIJOŠEK)
(Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Velike hotelske kuće već su sada počele punom parom tražiti sezonce za ljeto, a prije svega za Uskrs kada će svoja vrata otvoriti veći broj objekata. Uskrs, kojim tradicionalno počinje predsezona u Istri, ove godine je nešto raniji nego lani pa je i potraga za djelatnicima počela ranije. Samo Istraturist i Plava laguna, dvije hotelske kuće u Lukšić Grupi traže čak 2.100 sezonskih djelatnika.

Istraturist planira za potrebe nadolazeće turističke sezone zaposliti oko 1.200 sezonskih radnika, od čega je dio njih steklo status "stalnih sezonaca" zahvaljujući prije svega poticajima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

- Upravo je u tijeku posjet Zavodima za zapošljavanje diljem Hrvatske gdje se obavlja proces selekcije sezonskih radnika, a procjenjujemo da će se oko 70 posto sezonskih radnika ponovno vratiti na rad u Istraturist, od čega ih je 80 posto iz Istre. Do početka uskršnjih blagdana u Istraturistu će biti zaposleno oko 400 sezonskih radnika, a najtraženija zanimanja su uobičajeno kuhar, konobar, recepcioner i sobarica, kaže nam direktorica Direkcije ljudskih resursa Sunčana Runje.

Porečka Plava laguna, koja je prije dvije godine kupila Istraturist, ove sezone namjerava zaposliti nešto više od 700 sezonskih radnika, što je nešto malo više nego lani.

- Najtraženija zanimanja su osim standardnih ugostiteljskih poput kuhara ili konobara, također i recepcionari, vrtlari, kao i različita druga zanimanja, kaže nam direktor ljudskih resursa u Plavoj laguni Goran Kukurin.  (B. BAN) 


Podijeli: Facebook Twiter