Istraturist diže, mještani skidaju ograde

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na teren su nas pozvali u ime grupe gradana Bašanije Josip Šverko i vijecnik iz Savudrije Danilo Latin, koji su se najprije požalili na Istraturist, odnosno na njihov autokamp pored svjetionika, gdje su žicanom ogradom zatvorili šetnicu uz more.

- Godinama Istraturist pokušava zatvoriti prolaz tom šetnicom - a radi se o javnom putu iznad plaže - i godinama mještani skidaju žicanu ogradu. Onu s betoniranim postoljem, postavljenu prije 2 tjedna, gradani su maknuli prije 3 dana.

To nije vlasništvo Istraturista, nego pomorsko dobro, na što Lucka kapetanija godinama ne reagira iako smo uvijek prijavljivali te barikade. Sad smo slucaj prijavili policiji. Bili smo kod direktora kampa koji ima razumijevanja, ali to što se dogada nije u njegovoj, nego u ingerenciji Uprave tvrtke, veli Šverko.



Marko Petkovic iz PU istarske potvrdio je da su zaprimili prijavu te najavio da ce policija izaci u izvid. Vidjet ce se ima li protupravnog ponašanja - ako ne budu u nadležnosti policije, obavijestit ce druga tijela, a ako budu, poduzet ce sve mjere koje su u njihovoj ovlasti, objasnio je.

Šverko je napomenuo da prica s Istraturistom traje vec 20 godina. Pokušali su postici dogovor, ali nisu uspjeli. Svake 3 godine završio bi na sudu u Bujama jer bi ga ta tvrtka prijavila zbog uništavanja tude imovine, no sud bi tužbu, zbog nedostatka dokaza i zato što se u naravi radi o javnom putu, uvijek odbacio kao neosnovanu.



Šverko tvrdi da je to agresija na slobodu kretanja gradana, na što nikada nadležne institucije nisu reagirale. On i Latin složili su se da takvih primjera, posebice na podrucju Savudrije, ima jako puno.

Sljedeca etapa bilo je naselje Alberi, tocnije Rezidencija Skiper, koja za svoju plažu ima županijsku koncesiju. Medutim, kazao je Latin, koncesija dozvoljava naplacivanje usluga koje se na plaži nude, ali ne i zabranu slobodnog pristupa. Tome usprkos podignuta je žicana ograda, ucvršcena na visoke stupove, koja je zatvorila plažu za nepoželjne kupace. Toliko o slobodi.

Malo naprijed, s morske smo strane na djelu uhvatili radnike u Crvenom Vrhu kako nesmetano rade stepenice u stijeni ispod vikendica. Njima ocito ne treba gradevna dozvola.

Inace, u tom dijelu savudrijske rivijere uzurpacija pomorskog dobra stara je tri-cetiri desetljeca, a posljednji smo put o tome pisali lani u rujnu nakon što je inspekcija Ministarstva mora i utvrdila da se prekršajni postupci protiv pocinitelja ne mogu pokrenuti zbog - zastare.



Ondje je obala u dužini od gotovo 2 km gotovo u cijelosti izbetonirana i izgradeni su nelegalni molovi, platoi za suncanje, stepenice za prilaz moru, bazen i izvlacilišta za barke. Od zadnjeg clanka do danas ocekivalo se da inspekcija nešto poduzme i sruši te objekte jer je iz Ministarstva poruceno da ce zapisnik proslijediti Državnom odvjetništvu u Bujama i gradevinskoj inspekciji u Pazinu.

Ocito se ništa nije dogodilo jer, da jest, sigurno se danas ne bi gradilo još jedno spremište za plovila. Nadamo se da se opet nece cekati da prode 10 godina pa da se još jednom utvrdi da predmet mora u zastaru. Ove teme nisu novost i mnogo se puta o njima debatiralo na Gradskom vijecu Umaga, kada je konstatirano da nadležne institucije ne rade svoj posao i da se ne poštuju zakoni ove države ni odluke Grada.

Gradane su pozvali da svaki put kada primijete bilo kakvu uzurpaciju pomorskog dobra - bilo da se radi o ometanju slobodnog prolaza ili divljoj gradnji - to prijave Gradu i policiji, koja je po sili zakona nadležna za provodenje reda na pomorskom dobru, njegovu zaštitu i omogucavanje pristupa do njega.


Podijeli: Facebook Twiter