Istraturist Artum: Najbolji vizual Matije Zelića

Rad Matije Zelića (M. GAVRAN)
Rad Matije Zelića (M. GAVRAN)

U umaškoj Galeriji Marin otvorena je proteklog vikenda izložba grafičkog dizajna projekta Istraturist Artum - 3. umaški umjetnički salon, u organizaciji Muzeja grada Umaga.

Kako je istaknula v. d. ravnateljice Muzeja Biljana Bojić, ove su godine pokrenuli ovaj natječaj za izradu vizualnog identiteta ove manifestacije, odnosno plakata, pozivnica i omota kataloga, a pozvani su mladi grafički dizajneri s Bujštine. Prijavilo se šest autora, a to su Luana Zakinja, Josip Prime Šušteršić, Matija Zelić, Filip Sirotić, Jelena Kovačić i Iva Mesarić Mudri.

Dizajner i član ocjenjivačkog suda Goran Martin Štimac odabrao je Zelićev rad kao rješenje za vizualni identitet, koji je osvojio i nagradu od 2.500 kuna.

"Osnova pobjedničkog rada duhoviti je tipografski tretman naziva izložbe Artum. Svaki slovni znak naziva obojan je drugom intenzivnom bojom, punašnog je i zaobljenog oblika, s kojeg se pri dnu cijede kapi boje, a zapravo sline. Time svako slovo sugerira neko ukusno jelo koje nam stvara zazubice i poziva nas na "konzumiranje umjetnosti", što odgovara i zadanoj temi izložbe "Okusi". 

Ovaj natječaj dio je Artuma, višegodišnjeg umjetničkog projekta Muzeja, kojemu se ove godine pridružila umaška hotelijerska kompanija, pa je tako nazvan Istraturist Artum.

Za grafički dizajn raspisan je manji, popratni natječaj, dok se glavni i veliki odnosio na glavni dio manifestacije na koju je prijavljeno 80 radova. Od toga je ocjenjivački sud razmatrao 73 i odabrao 24 najbolja, koji će biti predstavljeni na izložbi 8. rujna u Muzeju grada Umaga. Na natječaj, kojemu je ovogodišnja tema "Okusi", prijavili su se autori s profesionalnim ili amaterskim statusom, a njihova djela obuhvaćaju raspon svih tehnika - od slika, fotografija, instalacija do video radova. Ovogodišnja tema bili su "Okusi". Uz autore iz Umaga i okolice, radove su prijavili i oni iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika, ali i iz Italije, Slovenije i Crne Gore, čime je Artum dobio međunarodan karakter. Izložba grafičkih rješenja bit će otvorena do nedjelje. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter