Istraturist Artum - 3. umaški umjetnički salon

Niko Čančarević, Biljana Bojić, Snježana Široka i Arlen Brozić (Tanja KOCIJANČIĆ)
Niko Čančarević, Biljana Bojić, Snježana Široka i Arlen Brozić (Tanja KOCIJANČIĆ)

Artum je umjetnički projekt Muzeja grada Umaga, kojemu se ove godine pridružila umaška hotelijerska kompanija, pa je tako nazvan Istraturist Artum - 3. umjetnički salon. Na konferenciji za novinare v. d. ravnateljice muzeja Biljana Bojić i Snježana Široka iz Istraturista istaknule su da je raspisan natječaj na koji se samostalno ili kao grupa autora mogu javiti umjetnici s profesionalnim ili amaterskim statusom, s radovima u svim tehnikama - od slika, fotografija, instalacija do videoradova. Ovogodišnja su tema "Okusi".

Natječaj je otvoren do 1. srpnja, nakon čega će ih žiri ocijeniti i selektirati, a o rezultatima će sudionici biti obaviješteni do kraja srpnja. Odabrani radovi bit će prezentirati 8. rujna na zajedničkoj izložbi u sklopu Tjedna istarskih muzeja, a onda na još jednoj 20. listopada u Istraturistu. Glavni partner ovog renomiranog umjetničkog projekta je Istraturist, a partneri su Turistička zajednica Umaga, Galerija Marin i Gradska knjižnica Umag.

Bojić je istaknula da ove godine dodjeljuju sedam nagrada, a prvih pet daje Istraturist. Radi se o art-rezidencijama u Umagu, koje će iduće godine osvojiti tri umjetnika koji će dobiti sedam dana smještaja u objektima tog hotelijera i sav materijal za rad. Ostale su nagrade novčane: XL 7.000 kuna, L nagrada 6.000, a 5.000 kuna iznosi M nagrada. Slijedi i nagrada publike - samostalna izložba u muzeju 2014. te još jedna novčana otkupna od 5.000 kuna, koju će osigurati TZ i muzej.

Ocjenjivački sud natječaja čine priznate likovne stručnjakinje i kritičarke Gorka Ostojić Cvajner, Maja Briski, Snježana Široka, Ketrin Miličević-Mijošek i Biljana Bojić. Počasna članica ocjenjivačkog suda je povjesničarka umjetnosti Oka Ričko. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter