Istrapedia poziva studente da pišu o arhitekturi

Ilustracija (arhiva GI)
Ilustracija (arhiva GI)

Uredništvo Istrapedije pokrenulo je akciju čiji je cilj motivirati studente da svojim radovima doprinesu popunjavanju te regionalne internetske enciklopedije, a pritom za svoj trud mogu osvojiti i vrijedne nagrade. Natječaj za najbolje natuknice kojima će se popuniti Istrapedia otvoren je do 3. studenog, a javiti se mogu studenti preddiplomskih i diplomskih studija, bez obzira gdje se školuju.

Oni koji se planiraju javiti trebaju odabrati osobu, pojam, događaj ili nešto drugo po vlastitom izboru, a što je posredno ili neposredno vezano uz arhitekturu u Istri u 20. stoljeću. Radove treba poslati najkasnije do 3. studenog na e-mail adresu [email protected]. Natuknice koje budu zadovoljile bit će potpisane i objavljene na web-stranicama neovisno o tome koje je mjesto autor osvojio.

Studenti koji žele sudjelovati u popunjavanju sadržaja, tekstove mogu napisati na hrvatskom ili talijanskom jeziku i to najduže na dvije kartice, a važno je da obrate pažnju postoji li tema koju obrađuju već na stranicama.

Za najbolje su predviđene i nagrade, i to laptop za osvojeno prvo mjesto, drugonagrađeni će dobiti primjerak Istarske enciklopedije u izdanju Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža", a treća nagrada je knjiga "Crkva u Istri" (I. Milotić) u izdanju Porečke i pulske biskupije.

Istrapedia je prva regionalna internetska enciklopedija u Hrvatskoj, a ispunjena je sadržajima vezanim uz istarsku povijest, kulturu, znanost i umjetnost. Na njoj se pored tekstualnih zapisa nalaze i fotografije, videomaterijali te audiozapisi tradicijske glazbe. Broji nekoliko tisuća obrađenih pojmova - enciklopedijskih natuknica, fotografija, filmova i glazbe u mp3 formatu, a nastala je u cilju bilježenja istarskih posebnosti te zaštite i očuvanja ovdašnjih nematerijalnih kulturnih dobara.

Funkcionira na principu Wikipedije te je svatko može uređivati, a ideju je potaknula Istarska županija, koja je i nositeljica projekta. Također, jedan od ciljeva je razvijanje interaktivne mreže sa suradnicima koji mogu postati urednici Istrapedije, a cilj ovog natječaja je još opširnije popuniti stranice te u njihovu izradu potaknuti i uključiti mlade autore. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter