Istranka u CA: Stjuardese ne smiju biti bolesne!

(G. MEHKEK/CROPIX)
(G. MEHKEK/CROPIX)

Iako je kabinsko osoblje Croatia airlinesa obučeno na sve situacije s prioritetom zaštite i pružanja pomoći putnicima, već duže vrijeme događa se kako upravo stjuardima i stjuardesama nema tko pomoći. Nakon što je Uprava najavila otpuštanje 42 djelatnika zbog sumnje u opravdanost bolovanja, djelatnici se ne usude zatražiti liječničku pomoć iz straha od mogućeg otkaza.

- Na stjuardese se kontinuirano vrši mobing. Osim što nam na sve moguće načine pokušavaju uskratiti zaslužene slobodne dane, smanjuju pogodnosti koje smo imale prema kolektivnom ugovoru,  vrhunac je  kad nam za vrijeme bolovanja pristižu telegrami od poslodavca u kojem, unatoč doznakama, zahtijevaju da se vratimo na posao, ispričala nam je jedna od istarskih stjuardesa zaposlenih u nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji.  

Bilo je slučajeva, tvrdi ova Istranka, da su stjuardese pod virozom padale u nesvijest zbog povišene temperature, a jedina pomoć je što ih je kapetan prisiljen skinuti ih s leta. Kad bi i zatražile pomoć, poslane su na liječničku komisiju koja bi ih ismijala zbog upale uha te odbijala produžiti bolovanje unatoč činjenici da je djelatnica doista nesposobna za rad u zrakoplovu, i zbog kontakta s ljudima, i zbog posla na visinama. pod tlakom. Stoga su viroze i, primjerice, upale sinusa česta bolest među letačkim osobljem. (K. TADIJIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter