Istranin predaje ekonomistima SAD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri profesora pulskog Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic", koji djeluje pri sveucilištu Jurja Dobrile u Puli, pozvana su da sudjeluju na godišnjoj Konferenciji americke udruge ekonomista (ASSA meeting).

Trodnevni skup je poceo jucer u Chicagu, a prvi put na tom skupu izlagat ce i Dean Sinkovic iz Pule. S njime ce predavati i Milford Bateman, gostujuci profesor na pulskom odjelu. U programu stoji da ce izlagati i Marinko Škare no on je otkazao odlazak u SAD zbog zdravstvenih razloga.

Rijec je o definitivno najvecem svjetskom skupu iz domene ekonomske znanosti, pojasnio nam je jucer sam Sinkovic.

- Stiglo je više od 8.000 ekonomista sa svih kontinenata, a konferencije bi trebali otvoriti nobelovci Paul Krugman i Joseph Stiglitz, kazao je Sinkovic koji nam se javio iz Chicaga netom prije otvaranja konferencije.

On ce zajedno s Batemanom održati izlaganje o stanju mikrofinancija u Bosni (microfinance meltdown in Bosnia) u sklopu panela Udruge za evolucijsku ekonomiju te sesije pod nazivom Novac, bankarstvo i spašavanja (Association for Evolutionary Economics and Money, Banking and Bailouts). Pojašnjava nam da je rijec o radu koji je realizirao s kolegama Batemanom i Škarom. Njihov se rad temelji na istraživanjima koja su proveli u BiH tijekom prošle godine.

Bateman je s kolegama iz zemalja jugoistocne Europe studijski obradio temu o mikrofinanciranju, a dobivene znanstveno-istraživacke radove objavio je u knjizi "Confronting Microfinance: Undermining Sustainable Development" (Usporedba mikrofinanciranja: potkopavanje održivog razvoja). Knjigu su krajem 2011. promovirali u Puli urednik Bateman te Sinkovic kao jedan od koautora koji je analizirao mikrofinanciranje u Hrvatskoj.

Pulski profesor nam je tada pojasnio da su gradani vracali takve kredite po efektivnim kamatnim stopama i do 50 posto. Na prezentaciji knjige otkriveno je da u vrijeme dok su mikrokreditiranja bilježila ekspanziju u svijetu nije bilo izdavaca zainteresiranih za objavu, a krajem 2011. je knjiga u pretprodaji na Amazonu, vodecem internetskom portalu za prodaju knjiga, ušla medu pet najprodavanijih izdanja u kategoriji ekonomskih studija.


Podijeli: Facebook Twiter