Istranin otvorio austrijski sajam pršuta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Auersbach u Vulkanlandu, na jugu austrijske pokrajine Štajerske, vec je drugi put ugostila Tinjance na  tradicionalnome Schinkenfestu, sajmu pršuta i drugih domacih proizvoda.

No, dok je lanjski tinjanski posjet ovoj smotri, koja je u meduvremenu dobila austrijsku državnu nagradu za najbolju gastro-manifestaciju godine, bio "ispitivanje terena", za kojim je uslijedio i poziv austrijskim pršutarima da budu gosti-partneri na posljednjem Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu, ovogodišnji je bio prava ekspedicija.

Cetrdesetak Tinjanaca, medu kojima su uz predstavnike opcine u Auersbach putovali i proizvodaci pršuta te jaka "reprezentacija" Folklornog društva Kumpanija Kosirici na ovom je dvodnevnom boravku u Austriji doživjelo i neke casti.

Tinjanski nacelnik Mladen Rajk otvorio je ovogodišnji Schinkenfest i utisnuo prvi vruci žig na pršut tvrtke Vulcano cime se tradicionalno otvara nova pršutarska sezona. Lani je inace ta protokolarna dužnost bila pripala austrijskom ministru poljoprivrede!

Istarski pršut Mladena Dujmovica, jednog od pet pršutara iz opcine Tinjan, uvršten je u službeni degustacijski program, kao jedina inozemna delicija u sajamskoj ponudi.

Uz važnu ulogu u ceremoniji otvorenja najveceg austrijskog sajma pršuta, Tinjanci su održali i posebnu prezentaciju istarskog pršuta za publiku, na jednom od devet sajamskih punktova duž kilometar duge sajamske ceste, a tamo su se pjesmom i glazbom predstavili i Kosirici.


Podijeli: Facebook Twiter