Istranima tri Statusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesnaesta dodjela nagrade Status Hrvatske glazbene unije što se dodjeljuje najboljim instrumentalistima koji su u protekloj godini imali vlastita izdanja ili kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izdavaca održana je u rijeckoj Stereo Dvorani.

Medu dobitnicima su tri istarska glazbenika: Franko Krajcar, Branko Sterpin i Marko Matoševic. Sterpin je nagraden kao najbolji jazz trubac, a Matoševic kao najbolji jazz bubnjar. U potkategoriji tradicijskih glazbala, kategorije za narodnu i etnoglazbu za svoje umijece sviranja miha, roženica, duplica, gajdi i sopila slavio je Franko Krajcar.

Za elektricnu/akusticnu gitaru u kategoriji zabavne, pop-rock i urbane glazbe nagraden je Rijecanin Vlado Simcich Vava , a za bas gitaru Lada Furlan Zaborac iz Bambi Molestersa. Najboljim je klavijaturistom proglašen Rijecanin Vedran Križan,  dok je u kategoriji najboljeg bubnjara slavio Mladen Subošic Suba. Nagradu za puhaca glazbala primio je Tonci Trinajstic

U kategoriji ostali instrumenti ovog je puta nagrada Status pripala usnoharmonikašu Nevenu Mijacu. U jazz kategoriji za saksofon nagradeni su Igor Geržina i Vojkan Jocic.

Nagrada Damir Dicic za elektricnu gitaru otišla je u ruke Elvisa Penave, a najboljim je klaviristom proglašen Zvjezdan Ružic kojem je to treci Status za redom. U kategoriji kontrabasa, odnosno bas-gitare slavio je Vedran Ružic.

Ove je godine prvi put dodijeljena nagrada u novoj kategoriji, Session glazbenik, koja daje priliku glazbenicima koji su svoje mjesto pod suncem našli u sjeni solista kojima pružaju svoje glazbene usluge na koncertima i studijskim sessionima, na visoko profesionalan i umjetnicki vrijedan nacin. Cast da prvi primi vrijedno priznanje imao je Branimir Gazdik.

Vizualni identitet dodjele osmislio je Branimir Lazanja Lazo, dok je scenaristicko-scenografska ekipa iz Kluba ljubitelja buke Stereo uredila sukladno temi brodoloma glazbenika, opceg potopa Statusa i standarda glazbenika kojem pored opce krize doprinosi i nabujalo piratstvo.

Svecanost održanu u sklopu Tjedna hrvatske glazbe vodile su clanice grupe ENI, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Hladno pivo, Vlado Simcich Vava, Neven Mijac, Igor Geržina Sax Lounge Ensemble, Bruno Krajcar i Istraditional project i Voices of Nature. (I. KOCIJAN/NL, M. R.; snimio V. KARUZA/NL)


Podijeli: Facebook Twiter