Istranima 43 subvencionirana stambena kredita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova hrvatska Vlada u ovoj godini nastavlja subvencionirati kredite za kupnju stana, cime se nastavlja na projekt koji je bivša vlast pokrenula lanjskog ožujka. Tada je na snagu stupio Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita i odreden cilj da se do konca ove godine proda 1.900 stanova.

Iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) isticu da su dosad odobrena 1.462 subvencionirana stambena kredita, od cega 43 u Istarskoj županiji. Ukupno je za subvencije lani odobreno 27,8 milijuna kuna, od cega 780.790 kuna u Istri. Rijec je o bespovratnim sredstvima koje korisnici kredita nece morati vracati državi.

Kupci stanova, kojima je lani odobren subvencionirani kredit, imaju sva prava propisana spomenutim zakonom, što znaci da država ima obvezu bespovratnog placanja pola anuiteta u razdoblju od cetiri godine, uz fiksnu kamatnu stopu (do 4,95 posto). Nakon cetiri godine, iduce dvije godine kamatna stopa može se uvecati do 10 posto, tako da u petoj i šestoj godini otplate iznosi najviše 5,5 posto, objašnjavaju u Agenciji.

Hoce li nakon isteka ovog modela Vlada pripremiti neki novi nacin poticanja kupnje stanova, u Agenciji nemaju saznanja. No, poziv za pocetak subvencioniranja kredita u ovoj godini APN bi uskoro trebao objaviti u javnim glasilima i Narodnim novinama pa ce od objavljenog datuma poceti teci rokovi za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje kredita odabranoj poslovnoj banci.

U OTP banci model Vlade smatraju uspješnim: dosad su odobrili 10 subvencioniranih stambenih kredita u iznosu od oko 5,2 milijuna kuna, dok je na razini države ova banka odobrila 35 takvih kredita u iznosu od oko 19 milijuna kuna, uz prosjecan rok otplate od 25 godina. Za ove kredite banka je za prve cetiri godine ponudila najpovoljniju fiksnu kamatnu stopu od 4,35 posto (EKS 4,44 posto).

U Zagrebackoj banci isticu da je spomenuti zakon lani potaknuo tržište novosagradenih nekretnina, a ocekuju da ce i ove godine objava pocetka subvencije potaknuti dio gradana na odluku o kupnji nekretnine putem stambenog kredita. I Zaba je ponudila najpovoljnije uvjete kreditiranja. U ovoj banci odobrena je polovica (430 milijuna kuna) ukupnog broja subvencioniranih stambenih kredita. Iako ne navode broj kredita u Istarskoj županiji, njihov je ukupan iznos 10,2 milijuna kuna.

Erste banka zaprimila je više od 180 kreditnih zahtjeva za subvencioniranu kupnju stana ukupne vrijednosti od oko 14 milijuna eura, dok je na podrucju Istarske županije zaprimljen manji broj (nisu odgovorili koliki) zahtjeva. Banka je u prosjeku po klijentu odobravala 80 tisuca eura uz rok otplate od 25 godina. U Ersteu smatraju da je ovim potezom Vlada dala impuls tržištu nekretnina.

U projekt je ukljucena i Hypo Alpe-Adria banka, odakle su nam porucili da su na podrucju Istarske županije odobrili 13 posto subvencioniranih stambenih kredita.

Subvencije do 14 tisuca eura po kreditu


Država subvencionira kredite do 100 tisuca eura, a maksimalni iznos subvencije iznosi nepovratnih 14 tisuca eura. No, još nije poznato hoce li se u ovoj godini doista odobriti predvidenih 50 milijuna kuna.

Gradani subvencionirani kredit mogu iskoristiti za kupnju novog stana cija prodajna cijena s PDV-om ne smije prelaziti 1.900 eura po cetvornom metru. Maksimalna efektivna kamatna stopa (EKS) ne može biti veca od 4,95 posto godišnje, a po isteku prve cetiri godine najmanje dvije godine ne može biti viša od 10 posto od kamate odredene za prve cetiri godine otplate kredita.

Država ce za subvencionirani stambeni kredit placati pola rate kredita prve cetiri godine, i to bespovratno. Ako nositelj kredita izgubi posao, država ce na sebe preuzeti svu kamatu, a banka ce u tom razdoblju zamrznuti kredit.

Zamrzavanje kredita traje najdulje 12 mjeseci. Nakon cetiri godine gradanin sam preuzima citavu otplatu kredita (s ukljucenim kamatama), a kamata u sljedece dvije godine nece moci biti veca od 5,5 posto. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter