Istranima 164 tisuće kuna za poduzetništvo u kulturi

Aquarium Pula dobit će 49 tisuća kuna Arhiva (E. STRENJA/Arhiva)
Aquarium Pula dobit će 49 tisuća kuna Arhiva (E. STRENJA/Arhiva)

U sklopu javnog poziva za projekt "Poduzetništvo u kulturi" za ovu godinu, koji se provodi na temelju sporazuma Ministarstva kulture i Ministarstva poduzetništva i obrta, odobreno je 90 potpora vrijednih ukupno četiri milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Međuministarsko povjerenstvo odabralo je dobitnike bespovratnih financijskih sredstava između 434 zahtjeva na natječaju koji je trajao od 27. travnja do 28. svibnja. Ministarstvo poduzetništva i obrta isplatit će dva milijuna kuna za 31 potporu trgovačkim društvima i obrtima, a Ministarstvo kulture će isto toliko isplatiti za 59 potpora umjetničkim organizacijama, samostalnim umjetnicima te udrugama u kulturi.

Što se Istrana tiče, od četiri milijuna pripast će im 164 tisuće kuna koje će podijeliti četiri korisnika. Aquarium Pula dobit će 49 tisuća, Kinematograf d.o.o. koji vodi Dijana Mlađenović 52 tisuće, samostalni umjetnik Matija Debeljuh 33 tisuće i udruga Metamedij 30 tisuća kuna. Novac je namijenjen za nabavu nove tehnologije, marketing kulturnih projekata i programa, stručno usavršavanje, zakup prostora za organizaciju kulturnih aktivnosti, pokriće dijela troškova vanjskih suradnika te ostale troškove u provedbi kulturnih projekata.

Devedeset umjetničkih organizacija, kazališta, galerija, festivala, samostalnih umjetnika, izdavačkih kuća, kulturnih udruga dobilo je od 20 do 100 tisuća kuna. Projekt "Poduzetništvo u kulturi", koji se provodi petu godinu, jedan je od 24 vladina projekta "Plan poticanja poduzetništva i obrtništva za 2012. godinu 'Poduzetnički impuls'", a ove godine za poticaje je osigurano je 376 milijuna kuna, stoji u priopćenju. (H/B. V.)


Podijeli: Facebook Twiter