Hrvatska je zemlja partner ovogodišnjeg, 80. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu koji će se održati polovicom svibnja, a na kojem će se, u suradnji s istarskom Agencijom za ruralni razvoj, među ostalim predstaviti i proizvodi od istarskog goveda, kao i pršuti.
Predstavnici vojvođanskih tvrtki ovih su dana izložili svoje proizvode na sajmu Promohotel u Poreču, a idući tjedan u Novom Sadu bit će predstavljeni projekti koje je ondje implementirala Istarska županija.
Istra i Vojvodina i na ovaj način nastavljaju suradnju dugu deset godina, izjavili su predstavnici Županijske gospodarske komore, lokalne vlasti i Sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost spolova Vojvodine nakon današnjeg sastanka u Puli. Predsjednica ŽGK-a Jasna Jaklin Majetić najavila je da će se u svibnju na Interfestu u Novom Sadu predstaviti ovdašnji vinari i uljari.
Načelnik županijske uprave Valerio Drandić kazao je da Vojvodina i Istra imaju puno zajedničkog, od politike do ekonomije, poput Dana Vojvodine u Istarskoj županiji i obrnuto.
- Značajna je suradnja i na području kulture, lani je održan susret predstavnika naših bolnica, no najvažniji su ekonomski interesi, za koje bismo voljeli da budu veći. Istra je zainteresirana za dolazak turista iz Vojvodine, ali i za njihove kvalitetne proizvode. Vojvođanski turisti počeli su zauzimati značajniji udio u ukupnim turističkim ostvarenjima, ta će brojka rasti i vjerujem da će se vratiti na prijeratnu razinu, rekao je Drandić.
Ratko Filipović, predsjednik Privredne komore Vojvodine, kazao je da je suradnja dviju regija obnovljena nakon rata i vrlo je značajna.
- Važno nam je da je Hrvatska, u godini ulaska u EU, partner novosadskog sajma, jer želimo prenijeti poruku našim privrednicima, ali i političarima, da se Hrvatska ulaskom u Uniju ne odvaja od ovih ekonomsko-političkih prostora. Hrvatske tvrtke su jedan od najznačajnijih investitora u Vojvodini, među kojima je najveći Agrokor. Vojvodina je otvorena i ima prostora za proizvodnju hrane, ali i za druge djelatnosti, rekao je Filipović.
Istaknuo je regionalnu prepoznatljivost proizvoda obje regije: tako Istra ima boškarina, a Vojvodina autohtonu svinju mangulicu i podolsko govedo. Regije surađuju i na području poljoprivrede, što je definirano još prije godinu i pol, sporazumom između istarskog odjela i vojvođanskog sekretarijata za poljoprivredu. Poslovno surađuju i poduzetnički inkubatori u Rovinju i Subotici.
Uvoz i izvoz Srbije i Istre lani je iznosio oko 50 milijuna dolara, dok su turisti iz Srbije u Istri ostvarili oko 156 tisuća noćenja. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)