Istrani u strujnom udaru Vlade i HEP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Siromašna država ce ovim poskupljenjem još više financirati - bogate, zakljucak je Nenada Kurtovica, predsjednika Saveza udruga za zaštitu potrošaca, nakon što je prvi covjek HEP-a, Leo Begovic, najavio da ce, najvjerojatnije ove jeseni, struja poskupjeti osam do devet posto.

Kako doznajemo u Ministarstvu gospodarstva, Vladina nedavno produžena odluka o subvencioniranju struje onima koji troše manje protegnut ce se i na novo poskupljenje pa ce HEP potrošacu racunati razliku izmedu nove i stare cijene, vece za još osam do devet posto, te na nju obracunavati popust, ovisno o godišnjoj potrošnji.

Ako je potrošnja manja od 2.000 kWh na godinu, popust ce biti 20 posto, krece li se od 2.001 do 2.500 kWh, popust ce iznositi 15 posto. Ako je veca od 2.501 i manja od 3.000 kWh, popust ce biti deset posto. Iznad te potrošnje, od 3.000 kWh, popusta nema i placat ce se nova cijena, veca osam posto. Subvencioniranje je uvedeno u srpnju 2008., kad je struja poskupjela 20 posto.

Popust vikendašima

To znaci da ce najveci popust i dalje dobivati oni koji najmanje troše - vlasnici vikendica i praznih stanova, garaža i spremišta, odnosno samci koji malo troše, a možda i dobro zaraduju, ili pak kucanstva koja su si mogla priuštiti štedljive kucanske aparate. Nakon što produženo subvencioniranje istekne 31. prosinca ove godine, i oni ce placati iznos poskupljenja u cijelosti.

Domacinstvo s potrošnjom manjom od dvije tisuce kilovatsati godišnje, koje je do sada imalo racun za struju sto kuna, HEP-u je placalo 80 kuna, a država je onda još 20 kuna HEP-u placala umjesto njega. Sada ce potrošac s tako malom potrošnjom i dalje placati 80 kuna, a država HEP-u 28 kuna, što znaci da ce se budžeta namijenjen subvencioniranju, koji sada iznosi 166 milijuna kuna godišnje, morati povecati za osam do devet posto a da se pritom uopce ne zna odlazi li subvencija onima kojima zaista treba.

Kako napominje Kurtovic, ovakav izracun, da HEP potrošacu oduzima staru cijenu od nove, a onda obracunava popust, sam je po sebi nezakonit jer izracun popusta traži dva obracuna - jedan po novoj cijeni, koju HEP iskazuje na racunu, i jedan po staroj, koju HEP u racunu ne prikazuje.

Zagrepcani poštedeni

Najproblematicnije je, medutim, to što je OIB u ovome zakazao, pa umjesto da se subvencija daje sukladno (malim) primanjima kucanstava, odnosno da to i u praksi konacno postane socijalna mjera koju država može kontrolirati, i dalje ce ju dobivati svi s potrošnjom manjom od 3.000 kWh.

To znaci da ni ovaj put subvenciju nece okusiti kucanstva Dalmacije, Istre i Kvarnera, priobalja opcenito, koja se griju na struju i kojima potrošnja premašuje 3.500-4.000 kWh godišnje.

Dubrovacko-neretvanska županija troši u prosjeku po kucanstvu 4.200 kilovatsati godišnje, Splitsko-dalmatinska 4.000, Istarska 3.800, a Primorsko-goranska 3.650. Svima ce struja poskupjeti za osam do devet posto, dok poskupljenje gotovo da i nece osjetiti Zagrepcani koji troše 2.800 kWh.

Inace, ministar gospodarstva ?uro Popijac izjavio je u cetvrtak da ministarstvo u pisanoj formi još nije dobilo zahtjev HEP-a za povecanje cijena pa ne može reci kada ce Vlada to razmatrati.


Podijeli: Facebook Twiter