Istrani u šest sportova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pescara ce od ovog petka do 5. srpnja domacin 16. mediteranskim igrama, na kojima ce nastupiti oko cetiri tisuce sportaša iz 23 zemlje cije obale oplakuju vode Sredozemnog mora. Natjecatelji iz Europe, Afrike i Azije odmjeravat ce snagu i vještinu u 28 sportova, a hrvatska delegacija brojat ce 259 sudionika, od cega ce biti 168 sportaša, dok ce ostatak sacinjavati clanovi strucnih timova. Medu hrvatskim sportašima omjer ce biti 93:75 u korist jaceg spola, a natjecat ce se u 24 sporta, dok svoje predstavnike necemo imati jedino u nogometu, tenisu, golfu i koturaljkanju. Sportaši ce biti smješteni u mediteranskom selu koje ima kapacitet pet tisuca osoba, a izgradeno je u Chietiju, gradicu 14 kilometara udaljenom od Pescare. Hrvatska delegacija put Pescare otisnut ce se u srijedu dvama charter letovima, jednim koji ce iz Zagreba krenuti u 22.05, dok ce drugi krenuti iz Pule u 23.30 sati. Svecano otvaranje Igara zakazano je za 26. lipnja, a hrvatsku ce zastavu na mimohodu nositi gimnasticar Filip Ude, srebrni olimpijac iz Pekinga. Uz Udea, Hrvatska ce u Pescari imati još jednog osvajaca medalje s Olimpijskih igara, broncanu rijecku streljacicu Snježanu Pejcic.

Istarski sportaši nastupit ce u šest sportova - biciklizmu, bocanju, boksu, odbojci, rukometu i vaterpolu. Biciklizam ce u potpunosti biti u znaku najveceg hrvatskog poluotoka jer se izbornik Eugen Pleško odlucio za trojku koju ce sacinjavati clanovi "Loborike" Tomislav Danculovic i Kristijan ?urasek te Luka Grubic iz pazinskog "Puris Kamena". Biciklisti u nedjelju nastupaju na prvenstvu Hrvatske te ce put Pescare krenuti kombijem u ponedjeljak. U bocanju ce nastupiti Ante Papak, clan "friškog" europskog prvaka "Tria Buzet", koji ce se natjecati u disciplini brzinsko izbijanje, dok ce u teškoj boksackoj kategoriji svoju šansu tražiti ove godine neporaženi clan "Pule" Marko Calic, aktualni prvak Hrvatske.

Od momcadskih sportova, najjaca hrvatska reprezentacija bit ce zasigurno ona vaterpolska, a medu 13 "barakuda" s kojima ce se Ratko Rudic pokušati popeti na mediteranski Olimp, svoje mjesto pronašao je i Puljanin Damir Buric. I jedine dvije istarske sportašice natjecat ce se u ekipnim sportovima: Puljanka Biljana Gligorovic dirigirat ce igrom odbojkaške vrste, koja u Pescaru takoder putuje u respektabilnom sastavu na celu s kormilarom Miroslavom Aksentijevicem, a društvo ce joj praviti još jedna bivša "bankarka", Splicanka Mia Jerkov. U Pescaru putuje i pomladena hrvatska rukometna vrsta, u kojoj je izbornik Zdravko Zovko pronašao mjesto i za ponajbolju "arenašicu" Tanju Kiridžic.

Na mediteranskoj smotri nastupit ce još jedan Splicanin kojeg se u Puli rado sjecaju, judaš Dragan Crnov koji je lani pripomogao "Istarskom borcu" da osvoji svoj povijesni prvi naslov prvaka Hrvatske, a u istom sportu bit cemo zastupljeni i u sudackoj organizaciji zahvaljujuci Anti Prgometu, treneru "Pulafita".


Podijeli: Facebook Twiter