Istrani u nocnom pohodu na muzeje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Noc muzeja slavi svoju sedmu ediciju, a pulski muzeji - Povijesni muzej Istre, Arheološki muzej Istre svoje su programe zapoceli u kasnim popodnevnim satima, dok im se Muzej suvremene umjetnosti Istre prikljucio navecer otvorenjem izložbe Sandra Chije "Cum grano salis (Ratnici)" u staroj tiskari.

Planetarno poznat clan talijanske Transavangarde predstavio se serijom radova koji inspiraciju crpe u kineskim ratnicima - od skulptura od terakote do grafika izraženog i izražajnog kolorita koji gotovo pop-artovski naglašava autorove nakane i transkulturalna razmišljanja. Publika je kao i na sve ostale programe Noci muzeja, staru tiskaru pohodila u velikom broju.







Arheološki muzej Istre svojim je program poceo otvaranjem izložbe u galeriji Vincent iz Kastva u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula naziva "Na pocetku je bila pec". Radi se o izložbi bogatoj eksponata koji su pronadeni u željeznodobnom naselju i nekropoli uz temelje Arheološkog muzeja Istre u Puli. Nalazište je podijeljeno u pet kulturnih slojeva od cega su slojevi od petog do drugog prapovijesni dok je prvi sloj rimski.

Program AMI-a kojeg je unatoc hladnoci i promjenama lokacija pohodio veliki broj ljudi preselio se potom u Lapidarij zgrade muzeja gdje su koncert održale Anamarija Brhanic (flauta) i Vesna Ivanovic Ocvirk (klavir), te u podzemlje Arene gdje je nastupao Pula Jazz Quartet.

Povijesni muzej Istre na Kaštelu svoja je vrata otvorio u 18 sati, a takoder brojna i uporna publika mogla je uz stalni postav muzeja pogledati i prezentaciju Balon kluba Gral te projekciju povijesnih motiva na temu zrakoplovstva iz muzejskog fundusa.







Manifestaciji su se sa svojim programima pridružili i muzeji u Pazinu, Novigradu i Umagu. Etnografski muzej Istre u Pazinu Noc muzeja zapoceo je s radionicom pletenja šalova i carapa i nastavio ga s projekcijom filma "Vrijeme i srpljenje" Conette Bonassin te koncertom grupe Veja.

Novigradski Muzej Lapidarium nastavio je tradiciju potrage za blagom u starogradskoj jezgri za najmlade, a na programu su bili i multimedijalna izložba "Novigrad u zbirci" te koncert grupe Lapidarium Music Box. Muzej Grada Umaga organizirao je likovnu radionicu za djecu, izložbu slika Jelene Kovacic "In Your Dreams", te seriju predavanja o projektu obnove muzeja.

Sedma Noc muzeja održala se u 80 muzeja te desetak drugih kulturnih institucija u 33 grada diljem Hrvatske. Lani je u toj manifestaciji sudjelovalo 30 gradova i 70 muzeja, a posjetitelja je bilo više od 278.000.


Podijeli: Facebook Twiter