Istrani traže posao u inozemstvu

Europska unija traži medicinsko osoblje (D. LOVROVIĆ/NL)
Europska unija traži medicinsko osoblje (D. LOVROVIĆ/NL)

Najprije su počeli odlaziti medicinske sestre i liječnici. Za njima će masovnije krenuti, ako je vjerovati najavama, vozači autobusa, koji su u Njemačkoj deficitarno zanimanje. Vojska nezaposlenih (na Zavodu ih je gotovo 384 tisuće) trbuhom za kruhom odlazi iz Hrvatske u zemlje Europske unije, a neki i dalje. Na pitanje koliko se ljudi, od kada smo u ušli u Europsku uniju, zaposlilo u inozemstvu, a koliko u ovoj godini iz središnjice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vele da još uvijek ne raspolažu točnim statističkim podacima, ali imaju podatak po kojem je tijekom 2013. godine 2.494 osoba iz evidencije HZZ-a brisano radi zasnivanja radnog odnosa u inozemstvu. Od tog broja 32 osobe su iz Istarske županije, a najviše ih je posao pronašlo u Njemačkoj.

Njemačka traži deset montera centralnog grijanja i deset zavarivača TIG postupkom, dok se za rad u Njemačkoj i Austriji traži deset armirača, 15 zidara i 15 gipsera za knauf. I Norveška zapošljava - traži šest strojarskih inženjera.

Zanimljiva je ponuda za one koji žele živjeti i raditi u Danskoj. Ondje se, naime, potražuju četiri psihijatra. Poslodavac nudi godišnju plaću od 83 tisuće eura, plus dodatke i 17,5 posto za mirovinsko osiguranje. Nudi se i tečaj danskoga jezika za osobu koja se zapošljava i članove obitelji, zaposleniku tečajeve za usavršavanje te pomoć prilikom smještaja za njega i obitelj. Danski jezik nije uvjet - dovoljno je poznavati engleski.

Na pulskom Zavodu jučer smo uz oglase zatekli Puljanku Snježanu Lovrić jednu od onih koja se nada zaposlenju u inozemstvu.

- Suprug i ja imamo dvoje djece, odluka nije bila laka, no ukoliko odgovori na molbe budu pozitivni odlučili smo otići. Zapravo smo na to primorani, došli smo pred zid i ne vidimo više perspektivu. Ja sam već dulje vrijeme nezaposlena, iako imam i trgovačku školu i završen tečaj za konobaricu, a suprugu koji radi u Uljaniku ugovor istječe krajem travnja, rekla nam je Lovrić dodajući da je on predao molbu za brodogradilište u Rotterdamu u koji je već otišao raditi njegov kolega iz Uljanika.

- Kako nam je rekao satnica je u brodogradilištu 30 eura, a poslovi poput njegovatelja, i konobara koje bih ja mogla raditi, plaćaju se od dvije do 2,5 tisuće eura mjesečno. To je i više nego dovoljno za pristojan za život, i kada se iznajmi stan. S druge strane, ostanemo li ovdje, ne znamo hoćemo li sutra imati za podstanarstvo, kaže ova Puljanka. (Borka PETROVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter