Istrani svečano obilježavaju Dan pobjede

Polaganje vijenaca u Rovinju (N. O. R.)
Polaganje vijenaca u Rovinju (N. O. R.)

U povodu obilježavanja  5. kolovoza, odnosno 18. obljetnice "Oluje", danas su na rovinjskom gradskom groblju Laste, podno Centralnog križa položeni vijenci i upaljene svijeće. Uspomene i kronologiju velike vojne akcije evocirao je zapovjednik druge bojne 119. brigade, Drago Pulić, pritom istaknuvši i njen vojni put te doprinos u oslobađanju Hrvatske.

Predsjednik Gradskog vijeća Davorin Flego također se u prigodnom govoru osvrnuo na "balvan revoluciju", kojoj su se još u samom startu oduprli rovinjski "fortunali". Naime, podsjetio je i na činjenicu da se čak 96 posto vojno sposobnih Rovinjaca javilo u vojni ured i bilo spremno na regrutaciju, ali i da je kroz "fortunale" prošlo dvije tisuće ljudi, a stalno aktivnih bilo je 600-tinjak.

Uz odavanje počasti minutom šutnje svim poginulima u Domovinskom ratu, ali i, kako je istaknuo Pulić, onima u ratu prije, zbog kojih danas i baštinimo to što imamo, položeni su vijenci. U ime Grada vijenac su položili dogradonačelnici Marino Budicin i William Uljanić te predsjednik Vijeća Davorin Flego.

Također, vijenac i svijeće položili su i predstavnici koordinacije udruga iz Domovinskog rata, Zajednice Albanaca, izviđači, predstavnici Gradskog odbora HDZ-a te u ime pripadnika 111. riječke brigade Josip Kniha.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja porečki gradonačelnik Edi Štifanić i predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus zajedno s predstavnicima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te Udruge antifašističkih boraca položili su vijence i zapalili svijeće kraj Centralnog križa na porečkom groblju.

- Dugujemo zahvalnost našim braniteljima i svima onima koji su dali ono najvrjednije, svoj život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, rekao je Štifanić, a okupljeni poginulima odali počast minutom šutnje. Blagoslov i molitvu održao je porečki župnik Željko Zec.

Čelnici i članovi braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca i predstavnici Grada Umaga okupili su se kod središnjeg križa na umaškom gradskom groblju, gdje su položili vijence i zapalili svijeće u znak obilježavanja Dana pobjede, hrvatskih branitelja i domovinske zahvalnosti te 18. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja". Minutom šutnje odali su počast svima koji su položili živote na oltar domovine za suverenu i samostalnu Hrvatsku.

O "Oluji" je govorio predsjednik UHBDR 154. Mato Magdić, koji nije krio zadovoljstvo što su Istrani pošli na ličku, ali i na druge bojišnice za ostvarenje višestoljetnog sna.

- Ponosni smo na svoju ulogu u Domovinskom ratu, jednako kao i svaki branitelj koji je dao svoj obol pri oslobađanju okupiranog hrvatskog prostora. Časno su članovi naše postrojbe ispunili svoju zadaću, zbog čega Bujština, Pazinština, Buzeština, ali i ostali krajevi Istre mogu biti ponosni na svoje branitelje. Teško je riječima opisati sreću kada je 5. kolovoza obznanjeno da je Hrvatska suverena država.

Ta pobjeda ni jednog trenutka nije bila upitna, ali su u nju ugrađene brojne žrtve. Stoga se danas i zauvijek s pijetetom treba sjećati imena hrvatskih branitelja koji su časno i profesionalno ispunili svoju obvezu prema domovini i u naslijeđe pokoljenjima ostavili suverenu Hrvatsku. Neka je zato svima stradalima vječna čast i slava, rekao je Magdić.

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese podsjetio je na blagodati koje su nam ostavili hrvatski vojnici koji su bez dvojenja slobodu svoje domovine pretpostavili svojim životnim obvezama i izazovima.

Počast poginulima za slobodnu Hrvatsku polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Centralnog križa na groblju u Labinu odale su delegacije lokalnih samouprava na Labinštini, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, onih antifašističkih, MUP-a te civilne zaštite. Blagoslov je dao vlč. Milivoj Koren.

Prisjećajući se doprinosa sugrađana u vojno redarstvenoj akciji Oluja, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika izrazio je nadu da se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju pod motom "ujedinjeni u različitosti" na našim prostorima više neće ratovati. (N. O. R., V. H., M. G., I. R.)


Podijeli: Facebook Twiter