Istrani sve cešce traže robu na akciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva najveca domaca proizvodaca mlijeka, Dukat i Meggle poskupili su svoje proizvode, a kako doznajemo, u pripremi je i novi Vindijin cjenik. Mlijeko je poskupjelo za oko pet posto, a poskupljenja su se vec odrazila i na cijene ostalih mlijecnih proizvoda. Vrhnje, maslac, jogurti, sirevi poskupili su od 1,5 do cak osam posto.

Nakon viših cijena dobavljaca neke su od cijena u trgovinama vec korigirane, dok se ostale tek trebaju uskladiti. Kako doznajemo od Željka Jelenica, Puljankinog izvršnog direktora, u maloprodaji nece korigirati sve cijene, pa kupci pojedina poskupljenja još uvijek nece osjetiti.

- Nakon bogatih blagdanskih akcija i držanja niskih cijena, mnogi ce se potrošaci u sijecnju otrijezniti i ostati šokirani novim cijenama. Zanimljivo je da se, u mnogim slucajevima, uopce ne radi o poskupljenjima vec o vracanju cijena na staro, veli Jelenic, koji smatra da nema mjesta za paniku buduci da su cijene konstantno podložne promjeni. To se pak, veli Jelenic, najcešce dogada upravo u prvom dijelu godine, kada svi revidiraju cijene i rabate, te sklapaju nove ugovore.

No, u gospodarskoj situaciji kakva je danas ljudima ce i ta vracanja cijena na staro te sitna poskupljenja dodatno zagorcati život.

- Nikada kao ove godine nije se više kupovalo na akcijama, što svjedoci o evidentnom mijenjanju potrošackih navika - kupuje se manje ili manje kvalitetno, zakljucuje Jelenic uz opasku da u toj situaciji priliku dobivaju upravo proizvodi jeftinijih marki.



Nakon najava da mlijeko i mlijecni proizvodi poskupljuju, val poskupljenja ocito je zahvatio i ostale prehrambene branše. Iako su proizvodaci hrane prošloga tjedna potrošace smirivali ocjenama kako, zbog poskupljenja goriva, nece lancano dizati cijene, neki od pulskih mesara jucer su nam potvrdili da su "korigirali" cijene mesa. Zasad je na udar došla tek junetina kojoj su, doznajemo od poznatog pulskog mesara, dobavljaci digli cijenu za sedam posto. On osobno još uvijek nije dignuo svoje cijene.

Viša cijena junetine mogla bi biti, kako doznajemo od drugog iskusnog mesara, zapravo uvod u njenu nestašicu. On nam, naime, otkriva da se sva kvalitetna junetina izvozi pa je njena nestašica neminovna, dok Hrvatska, s druge strane, uvozi jeftino meso sumnjive kvalitete iz dalekih zemalja.

Prema istraživanju portala Supermarketi.info, prošlotjedno stanje cijena u supermarketima pokazalo je brojna korigiranja cijena, naravno - naviše. Tako je, osim mlijeka i mlijecnih proizvoda, u marketima poskupjela i mrkva, zeleni kupus, naranca, krastavac… (Piše Borka PETROVIC)

VIŠE O POSKUPLJENJIMA I ŠTO SU NAM REKLI KUPCI, CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter