Istrani su se morali ocitovati o Plominu 3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Novi porezni sustav trebaju osmisliti strucnjaci, a ne politika prema dnevnopolitickim potrebama", istaknuo je predsjednik županijskog HNS-a Veljko Ivancic na presici u Umagu o gospodarskoj situaciji u zemlji, posebice o važnosti poticanja izvoza i poreznom sustavu koji odbija investitore.

Osvrnuli su se i na aktualno pitanje gradnje elektrane Plomin 3, naglasivši da su se o tome gradani tog dijela Istre prethodno morali ocitovati.

- Ne može se u Zagrebu odlucivati o bitnim pitanjima kao što je Plomin 3 na ugljen, a da u tome ne sudjeluju županijska i lokalna samouprava i gradani Istre. Takvim autokratskim modelom dovodimo investitore u probleme jer ce se u buducnosti susretati s nezadovoljstvom svojih susjeda, rekao je potpredsjednik stranke Alen Damijanic.

- Važna je vrijednost te investicije, koliko ce novih radnih mjesta biti otvoreno i što ce veliki investitori napraviti za lokalnu zajednicu. Vlada je u rujnu donijela plan izgradnje energetskih objekata, a Plomin 3 proglašen je objektom od državnog interesa. To je suspendiralo županijski prostorni plan, što je neprihvatljivo, dodao je.

- Visina porezne presije za pokrivanje troškova opce države dosegla je 37-38 posto BDP-a, što znaci da imamo slab potencijal gospodarskog rasta, jer je poznato da su šanse za ekonomski oporavak male ako je porezna opterecenost iznad 35 posto. Nužno je obaviti reviziju postojeceg sustava, koji sada stimulira izlazak kapitala iz zemlje, rekao je Ivancic.


Podijeli: Facebook Twiter