Istrani su ljevicari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci da se Hrvatska nalazi pred novim izborima, GfK je proveo istraživanje o opcem politickom opredjeljenju gradana zakljucivši da najvecu skupinu cine oni koji smatraju da predstavljaju centar, medu kojima su, više od prosjeka (37 posto) gradani Zagreba i okolice, osobe s najvišim obrazovanjem, žene i zaposleni.

Na pitanje kako bi sebe gradani politicki odredili, a prema terminima ljevica, desnica, centar, lijevo se opredijelilo 34 posto gradana, centru pripada 37 posto, a desnici 23 posto, navodi se u istraživanju GfK-a "Kako smo politicki usmjereni - jesmo li danas promijenili opce politicke odrednice".

Usporedba s ranijim razdobljima istraživanja pokazuje da je došlo do smanjenja udjela osoba koje se nisu mogle opredijeliti, a porasli su udjeli svih triju opcih smjerova opredjeljenja. Promatranje rezultata po regijama pokazuje da najvecu skupinu cine gradani koji smatraju da predstavljaju centar.

Medu njima su, više od prosjeka (37 posto) gradani Zagreba i okolice, osobe s najvišim obrazovanjem, žene, zaposleni (svi po 40 posto). Tu se takoder više istice dobna skupina izmedu 20 i 30 godina (oko 44 posto) te oni izmedu 50 i 60 godina (oko 40 posto).

Lijevu se orijentaciju, znacajnije više od prosjeka, susrece u Istri s Primorjem (57 posto), a najmanje u Lici, Kordunu, Banovini (17 posto). Tu je zapažena dobna skupina starija od 60 godina te oni izmedu 20 i 24 godine (37 posto).

Predstavnike desnice karakterizira veca zastupljenost u Lici, Kordunu i Banovini (31 posto), u Slavoniji (28 posto) i u Dalmaciji (27 posto). Najviše ih je u dobnoj skupini od 40 do 50 godina  (oko 28 posto). Istraživanje je provedeno u travnju na 1.000 osoba starijih od 15 godina.


Podijeli: Facebook Twiter