Istrani slaveći dočekali ulazak Hrvatske u EU!

Pula (M. ANGELINI)
Pula (M. ANGELINI)

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju raznolikim programom obilježava se u gotovo svim istarskim mjestima i gradovima.

Pula slavi ulazak u EU velikom zabavom pod nazivom "EU party" na Forumu, gdje je osim zabave na programu i prigodan 3D mapping, tematski povezan s EU i odbrojavanjem, a na Trgu Portarata nastupaju brojni lokalni glazbenici. Tijekom dana tu su nastupili pulski breakdanceri uz potporu trojice DJ-a, a sutra ujutro će djeca pulskih dječjih vrtića i zbor Zaro održati prigodan program pod nazivom "Dobro jutro Europo".

Od brojnih manifestacija u Istri posebno zanimljivo je u Novigradu, gdje se održava "Europska noć" u starogradskoj jezgri, parkovima, na ulicama i velikom trgu u sklopu koje je upriličena gastronomska ponuda i degustacija autohtonih proizvoda pedesetak izlagača, poljoprivrednih proizvođača iz Istre, Slovenije i talijanske regije Friuli Venezi Giulia.

U Rovinju je, pak, uz prigodan zabavni program na malom molu upriličen doček veslača, Guinessovih rekordera Roberta Barbijerija i Riccarda Cuzzolina koji su u Rovinj stigli kajakom iz Venecije.

Prigodni programi u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju održavaju se i u Pazinu, Labinu, Bujama, Umagu, Buzetu, Poreču i Vodnjanu.

Pula: Koncerti na trgovima i kasnonoćni shopping

Brojni su Puljani u Europsku uniju ušli svečanim dočekom pod nazivom "EU party" koji su za njih na glavnom gradskom trgu, Forumu, organizirali Grad Pula i pulska turistička zajednica. Najviše je bilo mladih, koji i inače vole slavlja, no otvorene dućane koji su nudili prigodne popuste, iskoristili su i oni nešto stariji.

Slavlje je, oko 21 sat, započelo glazbenim programom u kojem su se smjenjivali poznati pulski glazbenici - od učenika Glazbene škole, preko popularne grupe Nole, Bruna i Franka Krajcara pa sve do banda The Night Express. Kulminacija jest vizualni spektakl, takozvani 3D mapping oko ponoći, sa simboličnim odbrojavanjem do ulaska u zajednicu europske obitelji kojeg je Puljanima ali i njihovim gostima povodom ovog povijesnog događaja darovala Udruga Sonitus.

Feštalo se, u organizaciji Udruge Seasplash, i na obližnjoj Portarati, na čijim su fasadama za tu priliku kružile zvjezdice, uz nastup pulskih grupe Manekeni, Saša 21, Radioaktiv i The Chweger. Program je na ovom trgu započeo još u nedjelju prijepodne nastupom članova Breakdance skupina AB Original, uz potporu DJ-a Shugaman, Sheco i Teddy Leeja. Prigodan se program pod nazivom "Dobro jutro Europo" na Portarati nastavlja ujutro od 9 do 10.30 sati, kada će nastupiti djeca pulskih vrtića i zbor Zaro. (B. P.)

Umag: Koncertom glazbenih diva u EU

Koncertima hrvatskih glazbenih diva – neprikosnovene zvijezde Josipe Lisac i opernih pjevačica Sandre Bagarić i Martine Tomčić – Umag slavi postanak 28. po redu članice Europske unije. Na Trgu slobode je veselo, a građani su se u velikom broju okupili da bi zajedno obilježili ovaj važan povijesni događaj za Hrvatsku, koji za pogranična mjesta (ipak) ima posebno značenje.

Program je počeo već u 20 sati na Novoj obali s nastupom domaćih snaga - Puhačkog orkestra "Naša sloga" iz Babića i umaških mažoretkinja, a nastavio se zatim na glavnom starogradskom trgu.

Nakon što su čestitke svojim sugrađanima uputili gradonačelnik Vili Bassanese i dogradonačelnica iz redova talijanske manjine Floriana Bassanese Radin, koji su svima poželjeli da u novoj zajednici pronađu put ka boljem životu, na pozornici su se izmjenjivali "Naša sloga", muška klapa Lungomare, Mandolinski orkestar Talijanske unije, folklorno društvo Umag i plesna skupina Zajednice Talijana Blue Dream.

Program proslave ulaska u EU sinoć je bio obogaćen još jednim važnim događajem – svečanim otvaranjem 1. Svjetskih umjetničkih igara u koje je uključeno 60 država i koje će se do 9. srpnja istodobno odvijati u domaćinskim gradovima - Umagu, Zagrebu, Vukovaru i Ludbregu. (T. K.)

Novigrad: U Europu uz eno-gastronomske delicije i tisuću svjetlećih balona

Uz veselu glazbu i eno-gastronomske delicije iz hrvatskog dijela Istre, Slovenije i talijanske regije Furlanija - Julijska krajina, Novigrađani i njihovi gosti proslavili su ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Program pod nazivom "Europska noć / Notte europea" oživio je ulice i parkove u starogradskoj jezgri. Posjetitelji su imali prigodu degustirati vrhunska vina putem međunarodnog projekta AgroWine, zatim maslinova ulja, sireve, suhomesnate i druge autohtone proizvode 50-ak izlagača - renomiranih poljoprivrednih proizvođača te pratiti međunarodni kulinarski show u kojemu su majstori kuhinje pripremali jela karakteristična za tri zemlje.

Točno u ponoć održat će se zdravica, a put neba poletjeti tisuću svjetlećih LED balona. Za glazbenu zabavu i animaciju na Velikom trgu i ljetnoj terasi Zajednice Talijana brinuli su Goran Griff, Marko Morgan i etno skupina Šćike.

U ovoj su se posebnoj "bijeloj noći" okupljenima prigodnim govorima obratili zamjenica župana Giusepina Rajko, županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan, predsjednik Skupštine regije Furlanija - Julijska krajina Franco Iacopo, novigradski gradonačelnik Anteo Milos i predsjednica udruge Informest Silvia Acerbi. Slavlje se nastavlja danas (ponedjeljak) točno u podne, inauguracijom skulpture posvećene ulasku Hrvatske u EU, rada novigradskog umjetnika Đanina Božića, koji je postavljen u  Parku Europe uz sportsku dvoranu.

Otočan je zahvalio svim partnerima koji su omogućili ovaj svečani događaj te istaknuo da su talijanski partneri bili posebno važni za Istru koja je upravo s njima realizirala jednu trećinu svih međunarodnih projekata. (K. F.)

Poreč: Rasplesano u Europu

Atmosferu na proslavi ulaska u EU na porečkom Trgu slobode zagrijale su prvo najmlađe snage i to svojim plesnim vještinama - plesačice iz Društva Naša djeca jednim brzim flashmobom, te zatim one iz studija za izvedbene umjetnosti MOT 08. Bila je to prilika i za predstavljanje polaznica nedavno oformljenog plesnog odjela ovdašnje Osnovne škole "Slavko Zlatić" kojima je ovo ujedno bio i prvi javni nastup.

Brojnim roditeljima i simpatizerima mladih plesača u tijeku večeri pridruživao se sve veći broj turista privučen programom, pa je glavni porečki trg uskoro bio pun publike. Pod voditeljskom palicom dvojca Nede i Tina Modrića, koji su domaće i goste zabavljali manje poznatim činjenicama o EU, prava je fešta mogla početi. Trgom se potom zaorila pjesma klape Motovun, koji su izveli Terra Magica i druge klapske pjesme koje su okupljeni popratili burnim aplauzom. Nakon njih došao je red na glavne zvijezde večeri, popularni zagrebački sastav Soulfingers. Nakon njih čestitke u povodu ulaska u EU uputila je dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, a točno u ponoć nad uvalom Peškera zasjao je vatromet. (V. H.)

Vodnjan: Trodnevna fešta i koncert Nine Badrić

"Welcome EU!" naziv je trodnevnog programa "dočeka" stupanja Hrvatske u Europsku uniju koji je večeras u Vodnjanu doživio vrhunac uz koncert Nine Badrić i njene predgrupe, grupe Fortunal iz Rijeke pa je na Narodnom trgu atmosfera tijekom večeri postajala sve veselija. "Ulazak u EU je iznimno bitan povijesni događaj koji će obilježiti naše živote, ali i živote naše djece", istaknuo je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

- Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Istra postaje euro regija, a Vodnjan europski grad. Ovim događajem nam se otvaraju nova vrata mogućnosti i razvoja. Postoje razne mogućnosti uključivanja u programe koji motiviraju i usmjeravaju na razvoj građane kao pojedince, ali i gospodarske subjekte te institucije. S tim ciljem Grad Vodnjan je osnovao Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte. Na taj način Grad je partner svih građana kako bi se zajedno što bolje informirali te uz pomoć novih izvora i fondova potakli daljnji razvoj gospodarstva. Zajedničkim snagama možemo stvarati i graditi Vodnjanštinu koja će isticati svoje prednosti, posebnosti i kvalitete, a uz naše snažne i vrijedne građane spremni smo na izazove novih stvaranja, rekao je Vitasović.

Nešto prije 23 sata na vodnjansku je pozornicu stigla Nina Badrić koju je brojna publika, osobito mladi u prvim redovima, dočekala skandiranjem "Nina,Nina!". Popularna pjevačica svoj je nastup započela hitovima "Takvi kao ti", "Moje oči pune ljubavi", "Dat će nam Bog","Za dobre i loše dane", a publika ju je pjevajući pratila. Nisu izostali ni baloni s oznakama zastave Europske unije u duhu dočeka ulaska Hrvatske u zajednicu europskih zemalja.

Dobrodošlicu punopravnom članstvu u EU grad Vodnjan je zaželio ponoćnim vatrometom uz intoniranje Ode radosti. Okupljenima se obratio i gradonacelnik Klaudio Vitasovic koji je rekao da je ulazak u EU velika šansa i za razvoj Vodnjana. Slavlje se nastavilo uz temperamentni nastup Nine Badrić.

Prije fešte na placi, jučerašnja događanja započela su u vodnjanskoj Kreativnoj kući uz projekciju filma "Drug Ferlin", izložbu "Rondo Istriano" i degustaciju lokalnih delicija. (P. L.)


Podijeli: Facebook Twiter