Istrani se uspinjali na europske vrhove

Uski greben na putu prema Castoru (Foto Planik)
Uski greben na putu prema Castoru (Foto Planik)

Planinari Hrvatskog planinarskog društva Planik iz Umaga, koje čine još članovi podružnica iz Buja, Poreča, Buzeta i Novigrada, nedavno su, u sklopu obilježavanja 30. obljetnice društva, organizirali nekoliko ekspedicija osvajanja visina poznatih europskih planinskih masiva Monte Rosa i Dolomiti.

U prvoj, na planinu Monte Rosa koja se proteže uz granicu Italije i Švicarske i pravi je mamac za ljubitelje visina, cilj je bio uspon na 4.228 metara visoki vrh Castor. Pod vodstvom iskusnog porečkog vodiča Nina Saliha, na put je krenulo trinaest planinara: Goran Šepić, Ines Šepić, Marinela Vadnov, Marino Baćac,
Danijela Balaško, Kemal Pršeš, Marijan Janko, Mario Hreljak, Anica Milković Grbac, Robi Jermaniš, Bojan Cerić, Ivan Pavletić i Damir Roviš. Ekspedicija je trajala četiri dana i krenula je iz Stafala na 1.800 metara visine, te drugog dana preko Quintino Sella, zatim Colle Betaforca po stjenovitoj i na mahove snijegom prekrivenoj stazi, s temperaturama koje su dosezale i do minus deset stupnjeva, ali i s nizom vrhunskih pogleda i panorama do
konačnog sretnog uspona na sam vrh Castor.

Drugi pothvat bio je uspon na Marmoladu, planinu u Dolomitima, u talijanskim istočnim Alpama, gdje je cilj bio najviši vrh Penia koji se nalazi na 3.342 metra nadmorske visine. Dvodnevni pohod zajednički su organizirali Planik, te planinarsko društvo Elektroistra iz Pule, a sudjelovali su prijatelji iz HPD Bilo iz Koprivnice i PD Glas Istre iz Pule, ukupno dvadeset i osam planinara koje je i ovaj put predvodio Salih.

- Oba su bila lijepa iskustva. Ja sam već bio na ovim usponima, a pri penjanju na Peniju vrijeme nije bilo baš idealno, ali sve smo svladali bez poteškoća i sve je dobro prošlo, kaže Salih.

Dodaje i da je jedna grupa njihovih planinara proteklog vikenda otišla do Civette, 3.222 metra visokog vrha istoimenog planinskog lanca, najimpresivnijeg u Dolomitima. Do kraja godine planiraju imati još penjanja na Paklenicu, a u planu im je i sudjelovanje u vježbama vodiča. Posebno žele pomladiti društvo te su novi članovi uvijek dobrodošli. (V. HABEREITER)


 


Podijeli: Facebook Twiter