Istrani se na racunalima najradije igraju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji rezultati istraživanja o cjeloživotnom obrazovanju i informatickoj pismenosti provedeni u šest županija, ukljucujuci i Istarsku, na uzorku od 1.400 ljudi u dobi od 17 do 40 godina, pokazali su da je u posljednjih godinu dana 42 posto ispitanika iz Istre ulagalo u vlastito obrazovanje. Od onih koji se nisu obrazovali vecina nema vremena, njih 30 posto, dio smatra da im dodatno obrazovanje ne pomaže i imaju druge prioritete, dok deset posto za obrazovanje nema novca.

Sa svega 2,1 posto odraslih ukljucenih u cjeloživotno obrazovanje Hrvatska prilicno zaostaje za Europskom unijom. Neki su to od podataka koje je u srijedu, u povodu otvorenja pulske podružnice informatickog ucilišta Algebra, iznio Hrvoje Balen, clan uprave ucilišta, koje je istraživanje provelo u suradnji s tvrtkom Valicon istraživanja.

Kod pitanja što je bitno za posao, vecina je ispitanika na prvo mjesto stavila završetak dobrog fakulteta, na drugo dobru vezu, dok su radno iskustvo i poznavanje rada na racunalu zauzeli trece, odnosno cetvrto mjesto, iako više od 55 posto ispitanika smatra da je informaticka pismenost važna za pronalazak posla. Gotovo polovina sudionika istraživanja iz Istre racunalo koristi za zabavu, 29 posto za poslovne svrhe, 14 posto za obrazovanje, a deset posto ga niti ne koristi.


Podijeli: Facebook Twiter