Istrani probijaju snježne nanose na Dinari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Radimo non-stop. Sada idemo prema planini Dinari. Baš smo gledali branu na Cetini i pomislili da bi to bilo lijepo vidjeti ljeti", rekao nam je djelatnik Istarskih cesta Gianfranco Simonelli kada smo ga u cetvrtak nazvali dok je zajedno s kolegom cistio snijeg oko Sinja.

Tri vozila Istarskih cesta i šest vozaca su u srijedu, prvog dana ispomoci snijegom zametenoj Dalmaciji, radili cijeli dan od sedam ujutro do 19.30 sati nakon što su do Trilja putovali cijelu noc.

U cetvrtak su nastavili s poslom. Snijeg nije padao, a oni probijaju snježne nanose da bi se moglo doci do sela koja su danima zbog snijega odsjecena od svijeta Tako su krenuli i prema Vrdovu, visoravni na Dinari na kojoj su ostali neki pastiri.

Ostali pomagaci iz Istre ciste snijeg oko Omiša, a navecer se svi nadu u hotelu u Trilju, gdje uspiju porazgovarati o tome kako im je prošao radni dan. Ne mogu procijeniti koliko su toga ocistili jer se zbog nanosa snijega na neka mjesta vracaju više puta, ali Simonelli veli da su dosta uspjeli ukloniti.

Kada smo s njim razgovarali ponovio je da ne zna kada se vracaju doma te dodao da je za vikend najavljen novi snijeg u Dalmaciji. Na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Istarske županije u cetvrtak je receno da su djelatnike Istarskih cesta na ispomoci u Dalmaciji pozvali da se vrate u Istru, ne bi li i oni bili na raspolaganju za moguce problematicne dane vikenda ovdje.

Simonelli i njegov kolega Marino Šaric su nam MMS-om poslali pregršt fotografija koje su snimili na terenu, a ovdje donosimo dio njih. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter