Istrani prijavili 43 ilegalna odlagališta

Ilustracija (arhiva/G. Č. Š.)
Ilustracija (arhiva/G. Č. Š.)

Sporazum o obvezama i načinu korištenja Web-GIS aplikacije i službene baze podataka o ilegalnim odlagalištima otpada u Istri, danas su u sjedištu Županije potpisali istarski župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik Pule Boris Miletić te gradonačelnici Buzeta i Umaga Valter Flego i Vili Bassanese. Cilj potpisivanja sporazuma je zajedničko testiranje baze i njezino dorađivanje kako bi u narednom periodu postala funkcionalna i za ostale jedinice lokalne samouprave.

Aplikacija je izrađena u sklopu projekta DIVA kojem je cilj podizanje svijesti o smanjenju broja ilegalnih odlagališta te predstavlja tehnološku inovaciju u načinu vođenja podataka u upravljanju prostorom i podacima o zaštiti prirode i okoliša. Istarski župan tom je prigodom izjavio da je Istra i ovim projektom potvrdila da je zelena regija, kako u hrvatskim, tako i u europskim okvirima,  dodajući da je u Hrvatskoj prvi puta proveden takav projekt  identifikacije i sanacije divljih odlagališta.

Jakovčić veli se sustavno radi na rješavanju ekoloških problema, spomenuvši projekt odlaganja otpada kroz izgradnju ŽCGO-a Kaštijun, rješavanje sustava izgradnje kanalizacije te zaštitu izvorišta pitke vode.

Inače, projekt Diva-Sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti provodi se do kraja ožujka ove godine u partnerstvu s Općinom Kopar, a u sklopu Operativnog  programa EU IPA Slovenija-Hrvatska. Njegova ukupna vrijednost iznosi 644.270 eura, od čega Istra koristi 113.592 eura. Za izradu internetske i mobilne aplikacije utrošeno je 107 tisuća kuna, a iz europskih fondova osigurano je 85 posto sredstava. Baza ilegalnih odlagališta jedinstven je projekt takvog tipa u Hrvatskoj, budući da javnosti omogućuje direktan pristup informacijama o okolišu i sudjelovanje u odlučivanju o pitanjima okoliša.

Koordinator projekta Bruno Kostelić ističe da će se projektom provesti revizija postojećeg popisa i plana sanacije 266 ilegalnih odlagališta u Istri i da je u bazu već uvršteno 160 lokacija. Naglašava da su građani ozbiljno shvatili važnost projekta budući da su u zadnja dva tjedna prijavili 43 ilegalne lokacije. Zainteresirani Web-GIS aplikaciju mogu pronaći na web stranicama Istarske županije. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter