Istrani pozvani na Novosadski sajam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prezentacija Novosadskog sajma održana je u srijedu u Puli uz obostrani poziv na suradnju. Predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetic kazala je da ocekuje njihovu partnersku suradnju u organiziranju sajma Pula Boat Fair, dok su celnici Novigradskog sajma pozvali istarske izlagace da prezentiraju svoje proizvode na njihovom najpoznatijem i najvecem sajmu u regiji, onom poljoprivrednom.

Istaknuli su i da su s istarskim županom Ivanom Jakovcicem razgovarali o mogucnosti da Istra bude ovogodišnji partner na sajmu turizma.

Jaklin Majetic je rekla da je sada "vrijeme za pravi korak" te da se mora definirati na koji bi nacin istarski proizvodaci mogli organizirano sudjelovati na novosadskom sajmu poljoprivrede, ali i nekim drugim tamošnjim sajmovima. Izvršni direktor za sajamsku djelatnost Novosadskog sajma Bojan Gajic rekao je da ce ove godine naglasak poljoprivrednog sajma biti na organskoj hrani. Osim poziva istarskim i hrvatskim proizvodacima da dodu na sajam, rekao je i da bi trebalo razmišljati o udruživanju u proizvodnji i zajednickom nastupu na vecim tržištima.

Na prezentaciji je, osim istarskih proizvodaca, predstavnika Istarske županije, HGK-a, pulske Turisticke zajednice, prisustvovao i generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Zoran Milivojevic. (B. Ž.)

Jakovcic s konzulom Srbije

Istarski župan Ivan Jakovcic i generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Zoran Milivojevic su na današnjoj konferenciji za novinare u Puli ocijenili da se u Istri multikulturalnost jednostavno osjeca. Župan Jakovcic najavio je osnutak kulturnog centra u Puli kao središte okupljanja, druženja i njegovanja kulturnih vrijednosti.
Ustvrdivši kako postoji i interes dviju država za medusobna ulaganja u gospodarstvu, konzul Milivojevic je rekao da još ima prostora da se ti odnosi poboljšaju premda su na iznimno visokoj razini. U Hrvatskoj još ima otvorenih pitanja, poput povratka izbjeglica i povrata imovine, no u Istri su ti problemi znatno manje izraženi jer tu pripadnici srpske nacionalne manjine nailaze na razumijevanje i potporu, rekao je Milivojevic i dodao da ce upravo Hrvatska biti zemlja partner na Sajmu turizma koji ce se krajem mjeseca održati u Beogradu.
Predsjednik Županijskog vijeca srpske nacionalne manjine Radomir Jankovic istaknuo je kako je nužno da se na sljedecem popisu stanovništva "svi izjasne kako se osjecaju" jer upravo brojnost nacionalne manjine donosi dodatna prava. U Istri ima 9500 pripadnika srpske nacionalne manjine, a od toga više od pet tisuca u Puli, receno je na sastanku.
Najavljeni su i 3. dani srpske kulture u Istri, koji ce se ove godine održati od 8. travnja, a tematski ce biti posveceni književnom velikanu Ivi Andricu. (H)


Podijeli: Facebook Twiter