Istrani postali oprezni pri dizanju kredita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos recesiji, smanjenju placa, gubitku radnih mjesta, drasticnom smanjenju tzv. srednjeg, potrošackog društvenog sloja i neizvjesnoj buducnosti, nekima u ovoj zemlji još uvijek ide dobro. Banke su, po nedavnim privremenim, nerevidiranim podacima Hrvatske narodne banke, u prvom tromjesecju ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja od oko 1,29 milijardi kuna. Ta se brojka odnosi na 32 banke koje posluju u Hrvatskoj, a ona je 2,4 posto veca od dobiti prije oporezivanja koje su 33 banke, takoder po nerevidiranim podacima, iskazale lani u istom razdoblju.

No, rastuce poslovne rezultate banke ne bi mogle ostvariti bez realiziranih kredita koje su plasirale gospodarstvu i gradanima. Stoga nas je zanimalo kakva je bila kreditna aktivnost banaka u zadnjih godinu dana, tko im je osigurao zaradu, imaju li problema s naplatom i kako je, opcenito, recesija utjecala na njihovo poslovanje.

Opcenito, na hrvatskom tržištu dinamika kreditiranja stanovništva ocekivano ostaje usporena, što je posljedica povecanog opreza gradana, a na to još uvijek bitno utjece neizvjesnost na tržištu rada. Pritom stambeno kreditiranje bilježi nešto dinamicnije trendove, koji su bili i dodatno potaknuti Vladinim programom subvencioniranja stambenih kredita.

Potražnja za potrošackim kreditiranjem u Erste banci ostala je relativno skromna. No, perspektivu novog kreditiranja u ovoj banci posebno vide u podrucjima obnovljivih izvora energije i energetskoj ucinkovitosti, poljoprivredi i infrastrukturnim projektima vezanim uz EU-fondove, kao i proizvodnji namijenjenoj izvozu, pa ce na te segmente obratiti dodatnu pozornost u iducem razdoblju.

U Zagrebackoj banci u proteklih nekoliko godina primjetan je rast udjela kredita i poduzecima i javnom sektoru, dok je udio kredita gradanima u ukupnoj strukturi u padu. U segmentu stanovništva zbog smanjenja raspoloživog dohotka i povecane nezaposlenosti vec nekoliko godina potražnja za kreditima je slaba i tu ne ocekuju znacajnije promjene trenda u ovoj godini. No, Zaba u 2012. raspolaže dobrom likvidnošcu i spremna je podržati interes i potrebu gradana za financiranjem.

Kreditna aktivnost OTP banke raste od pocetka krize 2008. godine. Lani su tako krediti gradanima rasli za 3,9 posto. U prvom tromjesecju 2012., u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ukupan rast kredita iznosio je 1,9 posto. U OTP-u izdvajaju stambene kredite, koji su u prvom kvartalu porasli za 16,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su gotovinski pali za 6,4 posto. U ovoj banci isticu da nema nenaplativih kredita, kao što se u medijima cesto zna navoditi, jer su banke svaki kredit osigurale. Ti se krediti, kažu u OTP-u, naplacuju izvan redovitog novcanog tijeka dužnika. Drugim rijecima, protiv neplatiša pokrecu se ovrhe.

Hypo banka je u odnosu na lani povecala kreditnu aktivnost za 5,8 posto. Najviše su rasli krediti namijenjeni gospodarstvu i državnim institucijama, a u padu su ipak krediti odobreni stanovništvu i auto-krediti, dok su stambeni gotovo na lanjskoj razini.

Kreditni portfelj Istarske kreditne banke Umag u odnosu na 2008. povecan je za više od 20 posto, a u odnosu na prošlu godinu za sedam posto.

- To je rezultat kreditnih aktivnosti, kako s poslovnim subjektima, tako i sa stanovništvom. Manja je potražnja za kreditima zbog velike zasicenosti, odnosno zaduženosti klijenata, ali i zbog vece obazrivosti. Naime, klijenti više razmišljaju prije novog zaduživanja, a pogotovo je to vidljivo kod gradana, isticu u IKB-u. (Piše Mirjana VERMEZOVIC IVANOVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 

 


Podijeli: Facebook Twiter