Istrani pomažu zametenoj Dalmaciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Autocesta je u utorak otvorena samo da bi njome mogla proci ispomoc koja je iz Istre poslana u snijegom pogodenu Dalmaciju. Iz Istre su otišla tri vozila Istarskih cesta - dva Unimogova i jedan Ivecov kamion s posipacem i ralicama te silosima punima soli i lužine - s ukupno šest vozaca: Gianfrancom Simonellijem, vodom, te Gracijanom Damijanicem, Neviom Šculcem, Damirom Soldaticem, Draganom Krnjusom i Marinom Šaricem.

Išli su autocestom do Bosiljeva pa na Dalmatinu, a snijeg je toliko padao da su sami sebi morali cistiti cestu kako bi se uspjeli probiti. Gianfranco Simonelli iz Istarskih cesta kaže da su im na putu, tijekom kojeg je ponegdje bilo i orkanskog nevremena, pomogli malo iskustvo, malo vozila, a malo su i sami cistili. Do cilja u Trilju uspjeli su doci u srijedu ujutro u 4.30 sati, a nakon vrlo kratkog spavanja vec u 7.30 sati poceli su s poslom. Neki rade u Trilju, drugi su u Imotskom i ciste kako bi se moglo doci od okolnih sela, od kojih su neka na brdu, pa u skoro došli i do BiH.

"Cisti se. Se radi, ni problema. Treba doci drugima pomoci. Nauceni smo mi na to, ja to radim vec 25 godina. Ima jako puno snijega. Negdje su nanosi visoki i preko tri metra. Uspijevamo ih probiti nešto sami, a nešto uz pomoc rovokopaca Viadukta koji ga kupi u korpu i mice. Uz snijeg, na par mjesta ima i dosta leda. Danju nemamo problema, ali pred vecer se stvrdnjava i stvara se kora od leda", rekao nam je Simonelli s kojim smo se culi u srijedu popodne dok je bio u Imotskom u Unimogovom kamionu, specijalnom vozilu namijenjenom za probijanje snježnih nanosa.

Do kada ce ljudi i oprema iz Istre biti u Dalmaciji još ne zna, još dva-tri dana,  možda i više, jer se za vikend najavljuju nove padaline. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter