Istrani pohrlili u Vodnjan na Dane ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu i ove se godine šesti put po redu dokazuju kao vrhunska gastro manifestacija koja svake godine privlaci sve više posjetitelja. Velika gužva tijekom cijele subote u sajmenom šatoru, dokaz je atraktivnosti ovakve manifestacije, ali i želje Istrana da se upoznaju s kvalitetnim proizvodima domacih proizvodaca.

Osim mladih ulja, posjetitelji su mogli kušati i kupiti raznovrsna vina istarskih vinara, suhomesnate i ostale proizvode istarskih obrtnika.



Novitet ovogodišnje manifestacije je "Oil bar" za kojim strucnjaci savjetuju i educiraju posjetitelje u odabiru ulja, a za kojim je vladala velika gužva. Kako nam je objasnio ekspert kušac Marinko Pavlovic, posjetitelje zanimaju svi detalji oko proizvodnje kvalitetnog maslinovog ulja, od samog uzgoja maslina pa do skladištenja krajnjeg proizvoda.



"Mogu vam reci da sam ugodno iznenaden ne samo interesom Istrana, nego i njihovim znanjem jer ne mogu reci da su baš amateri na polju prepoznavanja kvalitetnog maslinovog ulja. Kao što vidite, ovdje u Oil baru odlucili smo im predstaviti kvalitetne uzorke koji imaju pet najcešcih osobina koje pronalazimo u maslinovom ulju, a koje oni mogu namirisati i okusiti.

Dakle, to su mirisi articoke, jabuke, rajcice, ljekovitog bilja i svježe pokošene trave, no isto tako ih educiramo da je maslinovo ulje najbolje iskoristiti unutar godinu dana od same proizvodnje jer ono nije kao vino, s vremenom se kvari, a ova se svojstva gube", rekao je Pavlovic.



Gosti su istovremeno mogli osjetiti dva najcešca defekta maslinovog ulja zbog kojih ga uopce ne bi trebalo koristiti a to su rancivost ili užeglost, te octikavost ili miris po plijesni.

Još jedna od novosti ovogodišnje manifestacije jest bogati gastro show koji se zbiva sva tri dana, no svaki put s drugom temom. Tako je subota bila posvecena jelima od boškarina koje su pripremali i predstavljali vrhunski istarski kuhari, a održano je i predavanje o ulozi boškarina u povijesnoj gastronomiji Istre, koje je, kao i druga tematska predavanja o maslini i maslinovom ulju, imalo izniman broj publike.


Podijeli: Facebook Twiter