Istrani novoj godini daju optimisticnu prognozu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako ekonomski strucnjaci upozoravaju da nas ceka prilicno loša godina, jucer smo upitali Istrane za njihovo mišljenje. I dok mnogima prošla godina nije ostala u najboljem sjecanju, što se tice tek zapocete godine, svi su složni - sigurno ce biti bolja no prijašnja

Ivan Smolek, varilac, Vodnjan: Nadam se da ce ova godina biti bolja od prošle. Sve se promijenilo pa mislim da ce nam biti lakše nego u prošloj godini. Svi mi živimo za buducnost i želimo da nam bude bolje pa cemo svi raditi na tome i ocekujem da ce se situacija popraviti.

Guido Vodopija, bravar, Vodnjan: Trebalo bi biti bolje. Ni prošla godina nije bila loša, ali mislim da ce nam ove godine ipak biti bolje. Najavljuju krizu, ali sam optimist, nadam se da nas ipak cekaju bolji dani. (P. L.)

Andrea Paliaga, apsolvent arhitekture, Rovinj: U novoj 2012. ocekujem puno kulturnih i ostalih dogadanja - koncerata velikih svjetskih zvijezda, kazališnih predstava, sporta. U osobnom životu ocekujem uspjeha u poslu i ljubavi. Iako bih na prvu loptu rekao da ce nam biti gore, ipak malo optimizma na pocetku godine nece nam škoditi pa cu reci da ce nam biti bolje.

Nadam se da ce prva tri mjeseca takozvane rovinjske depre brzo proci. Proteklu godinu cu pamtiti po pozitivnim promjenama u osobnom životu i novopronadenim zanimacijama. Uz to, u 2011. pamtim i jaka imena Avantgarde Jazz Festivala i novootvoren hotel Lone.

Enio Paliaga, umirovljenik, Rovinj: U novoj godini ocekujem puno zdravlja i, naravno, da umirovljenicima bude što uspješnija godina, odnosno da nam mirovine budu vece. Nažalost, 2011. necu pamtiti baš po dobrim dogadajima, ali cu je upravo stoga što prije zaboraviti i s pozitivnim stavom te nadom da ce nam biti bolje zapoceti 2012. godinu. Uz to, puno šetnji i uživanja takoder nece biti na odmet. (M. Me.)

Ljuban Rajic, glazbenik, Pazin: Od ove godine ocekujem da bude bolja od lanjske. Da bude više kulture jer kultura svima treba, ako je narod kulturan, onda je sve ljepše, a i svi se bolje osjecaju. Ne znam po cemu bih trebao, i po cemu cu pamtiti 2011. godinu. Ne pamtim, ne opterecujem se stvarima koje su prošle.

Valter Milohanic, ekonomist, Pazin: Ocekujem više posla za manje novca. I to zato što je to trend u posljednjih pet godina, iako bih osobno želio da bude suprotno. Dakle, da bude više posla, ali i da se više zaradi. U poslovnom smislu smatram da je 2011. bila sasvim prosjecna godina. Unatoc recesiji poslovalo se sasvim normalno i solidno.

No, bilo je i onih koji su gubili tržišne utakmice i sada, kad su s tržišta nestali mnogi koji su poslovali na nepošten nacin, vjerujem da dolazi vrijeme koje ce iskristalizirati tržište na kojem ce ostati samo najbolji i najuspješniji koji ce, vjerujem, pošteno poslovati. (M. R.)

Lorena Golja, konobarica, Labin: Necu pamtiti 2011. godinu, bila je užasna! U 2012. godini najprije želim zdravlja, pa posla i onda sve ostalo dobro. Nadam se da ce nam biti bolje, mada se do sada, nažalost, pokazalo da je "sako lone bolje".

Ljiljana Grando, prodavacica, Labin: Nemam što pamtiti iz 2011. godine, nije bilo nicega lijepoga. U 2012. godini želim da se ostvari sve ono što je lani izostalo, prije svega da ovi jadni penzioneri pocnu malo bolje živjeti. (R. S.)

Nada Klaj, ekonomistica, Umag:
Prošlu cu godinu u prvom redu pamtiti zbog potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom jer smatram da ce nam ulaskom u EU svima biti bolje i da necemo više biti mala, zatvorena državica izolirana od svijeta. Što se našeg grada tice, vidljivo je da se razvija i napreduje i nadam se da ce se tako i nastaviti.

U obitelji je sve prošlo uobicajeno i, s obzirom i na sveopcu krizu, mogu reci da je rezime 2011. za nas pozitivan. Sretna sam zbog promjene vlasti na državnoj razini i dolaska socijalne stranke sa širim vidicima. Trebat ce im vremena, s obzirom na naslijede, ali ocekujem poboljšanja za sve nas, da ce biti agilniji što se tice razvitka i da ce imati više sluha po pitanju socijalne politike. Za sebe želim neka putovanja, a potrudit cu se da se to i ostvari.

Snježana Pejovic Petracek, knjižnicarka, Buje:
U 2012. priželjkujem pozitivne promjene, kako na osobnom, tako i na opcem planu. Naravno, to ne ovisi samo o meni, ali se zaista nadam da nam nece biti gore. A kako ce nam zaista biti? Kad bih to znala, objavila bih svima na TV-u!

Prošle cu se godine sjecati po nekim tužnim i nekim radosnim dogadajima. Nažalost, napustili su nas neki dragi ljudi. S druge strane, dogodio se i niz pozitivnih stvari, medu kojima bih istaknula promjenu vlasti, što je probudilo nadu da ce ipak svima skupa krenuti na bolje. (K. F.)


Podijeli: Facebook Twiter