Istrani nece štedjeti na hrani i darovima za djecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Jedna penzija, a nas dvoje umirovljenika. Sa svim režijama za platiti. Ma kakvo slavlje!?", tim su nas odgovorom pocastili supružnici Stojanovic kada smo ih, ispred jednog pulskog hipermarketa, upitali hoce li ove godine potrošiti više ili manje nego za lanjske božicne blagdane. Uz to, naveli su nam da kao ateisti Božic ne slave, a za bogatiji docek Nove godine naprosto nemaju.

- Sve je skupo, što se hrane tice, a ono što me posebno smeta je što je sada, pred blagdane, sve poskupjelo, umjesto da pojeftini. Tocno znaju da ljudi moraju kupovati pa žele još više zaraditi, rekao nam je pomalo ogorceno Stojanovic.

Bracni par iz Bijažici gurao je puna kolica. "Spremate li se za proslavu Božica", upitali smo ih na parkingu drugog pulskog hipermarketa, na što su nam sa smiješkom odgovorili: "Da, i Božica, i Nove godine, i cijelog iduceg mjeseca. U kolicima je sve što cemo kupiti od penzije do penzije".

Gospoda Marija dodala je da su panetoni koji izviruju iz kolica najjeftiniji koje su uspjeli pronaci.

- Ispeci cemo neko meso, napraviti koji kolac, i to je to. Glavno mi je da cemo se za blagdane svi okupiti, da cemo biti zajedno, citava obitelj. To mi je najbitnije, rekla nam je Marija pogadajuci u sridu bit Božica.

Nešto više od umirovljenika potrošit ce obitelji koje imaju mladu djecu. Najmladima ce kupovati, odali su nam roditelji s kojima smo popricali, raznorazne poklone, najviše one koje mališani požele gledajuci TV-reklame. Ostatak ce potrošiti na bor, a za bogatiju trpezu iskoristit ce bonove koje su mnogi radnici dobili umjesto keša. I to oni sretne ruke, jer mnogi nisu dobili ništa.

Uz kupovinu u domacim trgovackim centrima, Istrani se tradicionalno spremaju i za obilazak trgovina u obližnjem Trstu. Najvece gužve na granicnim prijelazima ocekuju se upravo ovih dana.

Možemo potvrditi da su tršcanski ducani s prehranom bili krcati Istrana i proteklog vikenda. Mnogi ce poklone umjesto u pulskim ducanima tražiti u tršcanskim, ali i šoping-centrima u Kopru gdje je, kako mnogi tvrde, izbor veci, a cijene niže.

Dakle, moglo bi se zakljuciti da ce se ove godine u našim trgovinama za blagdanski šoping trošiti bonovi, dok ce se preko granice ostavljati euri. (B. PETROVIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter