Istrani nece, ali ima tko hoce u pastire

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za oko nam je zapeo neobican oglas na oglasnoj ploci pazinske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na podrucju Vrsara nude se dva radna mjesta na neodredeno, puno radno vrijeme, sa smještajem i naknadom za prijevoz, a rijec je o marginaliziranom poslu pastira, koji je ne tako davno nespretnom izjavom aktualizirala hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Ne bismo li saznali javlja li se itko na oglas i što se nudi, nazvali smo istaknuti kontakt-telefon, a javio nam se susretljivi vlasnik poljoprivrednog obrta Mirciano Borislav Mircetic iz Vrsara.

- Ima interesenata, javljaju se, pitaju, ali uglavnom misle da ce to biti lakši posao... Dosad nam se javilo dvanaest ljudi, od Benkovca nadalje, uglavnom iz zaleda Dalmacije pa i iz Podravine, a na probu smo prije nekoliko dana uzeli dva mladica od 24 i 26 godina. Jedan je iz Suhopolja, a drugi iz Siska, odnosno rodom iz Doboja, kaže nam Mircetic, koji je stocarski obrt upravo otvorio u predgradu Vrsara.

Je li se na oglas javio neki Istranin? "Ne, Istrani se ne javljaju, kod nas se teško mogu naci oni koji bi to radili", kaže Mircetic. Dodaje da se ni na prijateljev oglas, kojim je tražio jednog pekara, nije javio nijedan domaci, vec deset Albanaca i dva Bosanca.

Cini mu se da je premijerkina izjava popularizirala ovo teško zanimanje, no, tvrdi, mnogi kandidati nisu svjesni koliko je ono zahtjevno.

"Život pastira je težak i mukotrpan, jer se radi o cjelodnevnom poslu. Blago ne možete držati u prljavom, morate paziti da ovca ne u ude u tude, sijeno redovno donositi, cistiti gnoj, šišati vunu, treba pastire i educirati tako da znaju dati injekciju bolesnoj ovci, potrebna je pažnja i strpljenje..."

Uposlenike ce smjestiti kod kuce, gdje ce dnevno imati tri topla obroka, omoguceno im je pranje odjece, a dobit ce i radno odijelo. Koliko pastir može kod njega mjesecno zaraditi, pitamo ga.

"Od pet do sedam tisuca kuna, ali treba raditi. Ne možeš vrijednom covjeku dati tri tisuce kuna", kaže ovaj poslodavac. Dodaje da je u samom pocetku stvaranja stocarskog obrta odnosno u fazi kultivacije zemlje. Zemljište je preuzeo od Opcine, raskrcio pošumljeni dio (trenutno vadi panjeve), a na tri hektara sadi djetelinu i jecam. Pocetnih 20 ovaca nabavio je, kaže, putem Ministarstva obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti (a vratit ce ih nakon što se namnože), dok je 20 krmaca na kredit dobio u Genetskom centru udruženja uzgajivaca svinja Slavonije.

Trenutno nabavlja ogradu kojom ce za mjesec dana okružiti zemljište, "jer mi se držimo na jednome mjestu", a priprema i izgradnju provizornih nadstrešnica te odvoda za fekalije. "Ima dosta posla, mislio sam da cu ipak lakše sve to", potužio nam se novopeceni stocar, koji se istovremeno bavi stolarstvom i ugostiteljstvom.


Podijeli: Facebook Twiter