Istrani nakon Zagrepčana najbolje plaćeni


U prvom kvartalu ove godine prosječna neto plaća u Istarskoj županiji iznosila je 5.017 kuna. Time se Istra, odmah poslije Zagreba i Zagrebačke županije, gdje je prosjek bio 6.090, odnosno 5.205 kuna, smjestila među vodeće županije kada je o primanjima riječ. Pokazalo je to redovito kvartalno istraživanje servisa MojaPlaća, po kojemu je u istom razdoblju prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila 5.346 kuna, što je lagani pad u usporedbi s posljednjim kvartalom u 2013. kada je iznosila 5.382 kune.

Međutim, pribrojimo li neto plaći i bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.408 kuna. Osim top-menadžera, koji imaju 115 posto višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona u području telekomunikacija te tehnologije i razvoja sa 71 posto višom, odnosno 60 posto višom plaćom od prosječne. Najlošije su plaćeni radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji, 40 posto manje od prosjeka, te radnici u pomoćnim zanimanjima (minus 38 posto).

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku osam posto višu plaću od žena, što je jedan posto veća razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Najniže plaće u prvom kvartalu zabilježene su u Brodsko-posavskoj županiji (4.342 kune), kao i u Virovitičko-podravskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, čak 19 posto ispod prosjeka. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter