Istrani najviše ugroženi lopovlukom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno je istarska policija razotkrila šesnaestoricu muškaraca koji su u grupi pocinili više kriminalnih djela na podrucju Istre, medu ostalim za pljacke bankomata u Tinjanu i Svetom Lovrecu, provale i krade u Porecu i Pazinu te pokušaj ubojstva u Plovaniji. Cak petnaestorica od njih su iz Poreca ili šireg podrucja toga grada.

Od 2007. pa zakljucno s proteklom godinom broj prijavljenih kaznenih djela na podrucju djelovanja Policijske postaje Porec u stalnom je porastu, i to 2007./2008. za 3,3 posto, 2008./2009. za 10,6 posto i 2009./2010. za 0,4 posto. Stalni rast evidentiran je i u Policijskoj postaji Umag, dok oscilacije od minusa do plusa bilježe preostale policijske postaje: Pula, Buje, Buzet, Labin, Pazin i Rovinj.

Kakva je slika kriminaliteta kada se kaznena djela stave u neki drugi kontekst, primjerice u odnosu na broj stanovnika na podrucju koje pokriva pojedina policijska postaja ili pak po naravi kaznenih djela?

Svake se godine najviše prijavljenih kaznenih djela bilježi u Puli. Lani ih je prijavljeno 2.783, a slijede Porec, Umag, Rovinj, Buje, Labin, Pazin i Buzet. Zanimljivo je da je u Porecu, po broju stanovnika tri puta manjem od Pule, prijavljeno 1.361 kazneno djelo.

Po broju prijavljenih kaznenih djela u odnosu na broj stanovnika primat pripada Bujama, a na zacelju je Labin. Na podrucju Buja jedno kazneno djelo pocini se na svaka 12,4 stanovnika, a u Labinu na svaka 102. Tako ispada da je Bujština kriminalom najugroženije podrucje i da je svaki 12. stanovnik Buja pocinio kazneno djelo. Medutim, nije tako.

Naime, najviše kaznenih djela koje evidentira Policijska postaja Buje zapravo se odnosi na ona pocinjena na granicnim prijelazima Kaštel i Plovanija, a pocinitelji su vecinom osobe koje ne obitavaju na Bujštini.

Osobna sigurnost u svakodnevnom životu gradana, iskljucimo li promet i terorizam, zapravo je najugroženija lopovlukom. Lopovska djela u policijskoj se statistici ubrajaju u opci kriminalitet, koji broji najviše takvih djela, a slijede ona iz domene zloporabe droga. Na udaru lopova našli su se razni objekti i motorna vozila, a najviše se kralo u Puli, a potom slijede Porec, Umag, Rovinj, Labin, Pazin, Buje i Buzet.

Iako su pljacke banaka najspektakularnije, u Istri ih zadnjih godina nema. Razbojnicima su lakša meta od banaka u zadnje cetiri godine bile pošte. Po jedna im se našla na udaru 2007. i svake iduce godine, zakljucno s lanjskom. Tih su godina orobili po dvije do tri kladionice, lani cak cetiri, te po dvije benzinske postaje. "Radišniji" su bili u trgovinama, a narocito na nezašticenim, otvorenim prostorima.

Prošle godine lopovi su nakon dvogodišnjeg zatišja ponovno operirali po uredima. Zanimljivo je da džepara u Istri gotovo nema.


Podijeli: Facebook Twiter