Istrani najmanje poduzetni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski gradani zainteresirani su za pokretanje vlastitog posla, ali uglavnom nemaju razraden financijski plan niti znaju koje pocetne korake trebaju poduzeti, pokazuju rezultati ankete provedene tijekom rujna i listopada na potralu MojPosao.

Anketa provedena na više od 700 ispitanika pokazala je da cak 78 posto ispitanika razmišlja o pokretanju vlastitog posla, 20 posto to je vec ucinilo, a samo dva posto ne razmišlja o pokretanju vlastitog posla. Od ispitanika koji su vec pokrenuli vlastiti posao, dvije trecine je otvorilo tvrtku, a trecina obrt.

Poduzetnicke vode najmanje su privlacne najmladim i ispitanicima starijim od 40 godina, a najveci broj ispitanika koji su pokrenuli vlastiti posao je u dobnoj skupini od 31 do 40 godina.

Prema regijama, poduzetništvu su najviše skloni stanovnici Zagreba i okolice. Slijede ispitanici iz Dalmacije i sjeverne Hrvatske, a po rezultatima ankete najmanje su "poduzetni" stanovnici središnje Hrvatske, Istre i Kvarnera.

Samo 28 posto ispitanika zna tocno što im je potrebno za pokretanje vlastitog posla. Najveca prepreka za pokretanje vlastitog posla prema mišljenju vecine ispitanika je novac, slijede loša poduzetnicka klima, nedostatak informacija i vremena.

Manjak ideja i loši partneri prepreka su za manji broj ispitanika. Vecina ispitanika nema razraden plan niti unaprijed osigurana sredstva, vec se namjerava snaci kada za to dode vrijeme koristeci pozajmice ili kredite. Tek je 21 posto ispitanika osiguralo potrebna sredstva.

Takoder, vecina anketiranih ne zna može li i od koga dobiti financijske poticaje za pokretanje vlastitog posla, a samo 2 posto ispitanika smatra da mali poduzetnici imaju dovoljnu potporu države.


Podijeli: Facebook Twiter