Istrani najbrojniji u turistickoj "vladi"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska turisticka zajednica u utorak je dobila svoju "vladu", u kojoj su cak cetiri Istrijana. Rijec je o Turistickom vijecu HTZ-a, koje donosi sve bitne odluke koje se odnose na nacionalnu turisticku organizaciju.

Umjesto Veljka Ostojica, kao direktora Riviere Adrije, i Kristiana Šustara, nekadašnjeg direktora rovinjske Maistre, sad su clanovi vijeca Tomislav Popovic, koji je Šustara naslijedio na celu Maistre, Željko Kukurin, direktor umaškog Istraturista, te Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putnickih agencija i direktor pulske turisticke agencije Uniline.

Vijecem ce presjedati Ostojic u funkciji ministra turizma. Nadzorni odbor cinit ce Bernard Zenzerovic, novi šef kabineta ministra, potom Goran Hrnic iz dubrovacke agencije Gulliver Travel, direktorica Terma Tuhelj Ivana Kolar, glavni direktor Croatia Airlinesa Srecko Šimunovic te Goran Beus Richembergh iz Odbora za turizam Hrvatskog sabora.

Sabor je prihvatio plan i program rada HTZ-a, koji je ove godine manji za 30 milijuna kuna - težak je 247 milijuna, od cega iz državnog proracuna dobiva 90 milijuna. Osim što je konacno definirana turisticka vlada, u cemu HTZ kasni vec dvije godine, doneseni su i svi novi akti te organizacije, poput poslovnika i statuta, te je potvrden plan i program rada HTZ-a za 2012. godinu.

- Zadnji je Sabor HTZ-a sazvan pretprošle godine u prosincu, što je za mene nedopustivo. Time se pokazalo da se prema vijecu i Saboru HTZ-a pokazivao osobito nemaran odnos. HTZ bi trebao biti uzor u radu i poštivanju zakona koje je donio Hrvatski sabor i koje je sam predložio. Nema smisla da akte koje sam donosiš i predlažeš - ne poštuješ, a ocekujemo da zakon poštuju svi drugi TZ-i, bio je oštar Ostojic.

Ova je primjedba, po svemu sudeci, išla u džep bivšem ministru turizma i predjedniku HTZ-a Damiru Bajsu.

Istaknuo je da ove godine ocekuje dobru turisticku sezonu, kao što je to bila lanjska, te da se potiho nada da ce financijski ucinak biti bolji za tri do pet posto.

Sankcije neradnicima

Ostojic je najavio raspisivanje natjecaja za novog direktora Glavnog ureda HTZ-a. Tu funkciju trenutno obnaša Niko Bulic. Najavio je i promjene svih turistickih zakona, ali i onih povezanih s turizmom. Medu njima je i Zakon o turistickim zajednicama, koji ce se naci "na tapetu" nakon ljeta, a nove bi se izmjene i dopune mogle usvojiti vec do kraja godine.

- Zbog neprofesionalnog ponašanja pojedinaca i njihovog neizvršavanja zadaca ne smije se dovoditi u pitanje funkcioniranje citavog sustava turistickih zajednica. Mi to trebamo restrukturirati i profesionalizirati u smislu sankcija onima koji se ne ponašaju kako bi trebali. To je jedan od naših kljucnih zadataka, rekao je Ostojic. Najavio je i vecu kontrolu rada TZ-a. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter