Istrani na zagrebačkoj izložbi o stereotipima

S otvorenja izložbe "Vic o plavuši"
S otvorenja izložbe "Vic o plavuši"

Stereotipi su društveni fenomen kojem se u zadnje vrijeme bavi sve više znanstvenih disciplina, a zagrebački Etnografski muzej im je posvetio i izložbu "Vic o plavuši: stereotipi u kojima živimo", koja je otvorena 22. listopada. Autorica projekta je Irena Kolbas, viša knjižničarka i viša kustosica Etnografskog muzeja, dok je selektorica segmenta izložbe o stereotipima u umjetnosti "Stereoartypes" i umjetnička direktorica projekta Maja Briski, likovna kritičarka, kustosica te grafička dizajnerica.

Putem panoa, videa, tekstova i muzejskih predmeta, izložba predstavlja stereotipe kao dio nematerijalne baštine koja je sveprisutna i postoji otkad postoji čovjek i onaj "drugi". Ovdje valja napomenuti da u realizaciji te izložbe, uz međunarodne umjetnike, najznačajniju ulogu imaju umjetnici i suradnici iz Istre.

U segmentu izložbe "Stereoartypes" izuzetno uspjele tematske radove prezentiraju: Fulvio Juričić (slikar & pedagog, Pula), Branko Kolarić (multimedijalni artist, Rovinj), Roberta Weissman Nagy (kiparica, Pula), Neven Ušumović (književnik, Umag), Davor Rapajić (slikar, Rovinj), Marina Štembergar (kostimograf i modni designer, Pula) i Zaneto Paulin (mediamanipulator, Rovinj). Povrh toga, veći dio tiskanih materijala za izložbu također je realiziran u Istri: katalog je tiskala umaška tvrtka Arty, a karte i plakatne potpise uz radove printao je Robert Sironić (Grin Grafika) iz Umaga. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter