Istrani na skijanje unatoc svemu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sveopca besparica, sve veca nezaposlenost, smanjivanje placa i povecanje svih životnih troškova ocito nisu dotakli bitnu stavku u budžetu velikog broja istarskih obitelji - skijanje.

Prema dosadašnjim podacima Udruge hrvatskih putnickih agencija (UHPA), ove godine prodaja skijaških aranžmana u cijeloj državi ukljucujuci i Istarski poluotok pocela je puno bolje nego lani pa je do pocetka studenog bilo uplaceno 10 do 20 posto više aranžmana.

No predsjednik UHPA-e Boris Žgomba ne smatra da ce to u konacnici znaciti da ce ove godine na skijanje otici veci broj Hrvata, nego da je vecina za razliku od lani odlucila prije uplatiti aranžmane da ne bi ostali bez smještaja koji priželjkuju.

Istaknuo je da su cijene aranžmana ostale na razini protekle godine te da su za Istrane i dalje najpopularnija skijališta u Italiji, slijede slovenska skijališta, dok su na trecem mjestu Francuska i Austrija.

- Rezervacija ima zasad najviše za školske praznike, odnosno prvi i drugi tjedan u sijecnju. Ne mogu reci koliko ce Hrvata na kraju otici na skijanje. Barata se brojkom od 100 do 250 tisuca, kaže Žgomba.

U pulskoj agenciji Uniline 40 posto aranžmana prodaje se za Francusku, 30 posto otpada na Austriju, a 25 posto na Italiju.

- Ove godine najviše prodajemo upravo Francusku koja je novost u našoj ponudi. Ide se autobusom, a klijentima je program zanimljiv zbog niske cijene, kazao je Sandro Siljan iz te agencije.

Floris Milohanovic iz pulske agencije Zeatours pak kaže da ove godine prodaja skijaških aranžmana ide nešto slabije nego proteklih godina, ali da se nada da ce ipak prodaju popraviti prosinac jer ce velik dio ljudi u zadnji cas rezervirati smještaj.

Michele Bassanese iz agencije Plavo more kaže da je UHPA vec nekoliko puta reagirala kod nadležnih istanci da se školski praznici pomaknu tjedan dana kasnije kada bi cijene postale niže, a ujedno agencije interesantnije skijalištima radi popunjenja što bi rezultiralo vecim brojem rezervacija po povoljnijim cijenama. (B. BAN)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter