Istrani na Porinu: Od Cetinskog do Endriga

Cetinski s najviše nominacija (D. ŠTIFANIĆ)
Cetinski s najviše nominacija (D. ŠTIFANIĆ)

Neće svi s istarske glazbene scene biti sretni odabirom nominiranih za ovogodišnji Porin, ali s obzirom da je bilo još mogućih kandidata koji bi mogli ući u uži izbor, poput albuma The Chwegera ili Dogme, ipak je činjenica da se za hrvatsku diskografsku nagradu natječe osmero umjetnika (pojedinaca i grupa) iz Krasne zemlje.

Tony Cetinski prednjači sa sedam nominacija, pa se nameće kao favoriti na dodjeli koja će se održati 11. svibnja u Rijeci. Pulsko-zagrebački Radio Aktiv ušao je u kategoriju najboljeg novog izvođača s albumom "Grije nas isto sunce". Za Radojku Šverko prošla je godina značila povratak na scenu, a tri nominacije za Porin pokazuju da je to povratak u velikom stilu koji je i ona naznačila u naslovu albuma "Still standing" snimljenog s Revijskim orkestrom HRT-a. Gustafi su možda mogli i bolje proći s albumom "Kanibalkanska", ali dvije nominacije su tu: ona za najbolji album rock glazbe i za najbolju izvedbu grupe s vokalom. Nolu su pak nove, akustične verzije starih hitova dovele do nominacije za najbolji pop album.

Drago nam je što je prepoznat projekt "1947 - hommage a Sergio Endrigo", dvostruki CD s tridesetak Endrigovih skladbi koje su obradili istarski izvođači i neki izvan Istre. Cijelu priču još su za Endrigova života, prije pet godina, pokrenuli Edi Cukerić i Mauricio Ferlin. Nominiran je među albumima s raznim izvođačima, a tog CD-a je nominirana  i skladba "Canzone per te" koju je otpjevao Massimo.

Nominacija za album "In2ition" pulsko-dubrovačkih 2Cellos u kategoriji najboljeg inozemnog albuma izvan klasične i jazz glazbe nije nas iznenadila, s obzirom da se radi o trenutno najuspješnijem hrvatskom bendu izvan granica Lijepe naše.

Otkril smo ime još jednog Puljana, koji čak nije ni glazbenik, nego redatelj, a riječ je o Andreju Korovljevu koji je režirao "ZKM Live" Natali Dizdar nominiran za najbolji video program.

Massimo ima nominaciju za koncertni album snimljen u Tvornici kulture.

Očito je da su istarski glazbenici i oni koji su uz glazbu vezani prošle godine pustili traga na sceni i zauzeli solidne startne pozicije za utrku za diskografsku nagradu. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter