Istrani na "pilule sreće" godišnje troše 5,57 mil. kn

Istrani su sretniji su od ostatka Hrvatske (N. LAZAREVIĆ)
Istrani su sretniji su od ostatka Hrvatske (N. LAZAREVIĆ)

U Istri je najmanje anksioznih i depresivnih osoba u odnosu na ostatak Hrvatske. Hrvatske agencija za lijekove još uvijek prikuplja statističke podatke za 2013. godinu, no prema onoj iz 2012. vidljivo je da 17 od tisuću Istrana dnevno koristi antidepresive, na što su godišnje potrošili čak 2,9 milijuna kuna.

Anksiolitike, odnosno sedative, koristi znatno veći broj istarskih pacijenata - 44 na tisuću, od kojih farmaceutske tvrtke godišnje uberu ukupno 5,57 milijuna. Ipak, u odnosu na ostatak Hrvatske, Istarska županija je na samom začelju neslavne tablice.

Lako dostupne antidepresive najčešće gutaju u Požeško-slavonskoj županiji (čak 48 od tisuću stanovnika dnevno) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (36/1.000), dok je ukupno u Hrvatskoj tijekom 2012. godine na "tablete za bolji život" potrošeno 88,5 milijuna kuna, a u prosjeku ih koristi 25 od tisuću stanovnika dnevno. Usporedbe radi, 2009. godine potrošeno je znatno manjih 42,5 milijuna kuna.

Rovinjski psihijatar Petar Moscatello tvrdi da su uzroci depresije epidemiološki izbalansirani s vremenom i događanjima koja nas okružuju.

- Ranije su pacijenti bili depresivni zbog posljedica ratnih zbivanja, potom ljubavnih i drugih obiteljskih problema, gubitka voljene osobe te zbog dugih i iscrpljujućih sudskih sporova, a u posljednje vrijeme najviše zbog teške imovinske situacije i ostanka bez posla, tvrdi.

S depresijom kao dijagnozom pacijenata susreće se svakodnevno, a liječenje započinje propisivanjem antidepresiva i sedativa.

- Nerijetki su slučajevi u kojima pacijenti prekomjerno koriste doze lijekova od onih koji su im propisani te si tako stvore ovisnost, a ne izliječe depresiju, kaže Moscatello. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter