Istrani na Cansonfestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival cakavske šansone Cansonfest - Kastav 2009., sutra ce se po peti put održati na kastavskoj Crekvini, a nastupit ce dvadesetak izvodaca od kojih je cak šestero istarskih glazbenika. Publici ce se tako predstaviti Vesna Nežic-Ružic, Daniel Nacinovic, Robertino u duetu s Alenom Vitasovicem, Irena Kuhar i Bruno Krajcar. Festival ce se uživo prenositi na kanalu HRT+ te na valovima Radio Pule.

Prema mišljenju publike, prošle je godine najbolju pjesmu imao Daniel Nacinovic koji je nastupio sa skladbom "Va Opatije/In Abazzia". Ovog ce se puta ovaj istarski kantautor i književnik predstaviti pjesmom "Zadnji dani lita u portu" za koju je sam napisao tekst i glazbu, dok aranžman potpisuje David Trkulja.

"To je jedna simpaticna pjesma koja govori o djevojci koja u luci sjedi na prevrnutoj barci i u krilu drži laptop te slucajno izbriše fotografije snimljene prošlog ljeta…", kaže Nacinovic te dodaje da ne razmišlja o pobjedi jer mu je važnije da pjesmom prenese osjecaje publici.

Treci put na Cansonfestu nastupit ce Vesna Nežic-Ružic i s pjesmom "Kolajna".
"Autorica teksta je Ljubica Bestulic Stankovic, glazbu potpisujem ja, a aranžman Alen Vitasovic. Osim toga, Alen ce veceras tijekom mog nastupa svirati za klavirom, Mauro Giorgi Mifra za gitarom, a pridružit ce nam se i flautistica Nataša Dragun, kontrabasist Valter Veljak i jedan harmonikaš. "Kolajna" je cakavska šansona - romanticna tužna prica. Kolajna oznacava ogrlicu od bisera, medutim u pjesmi su ti biseri u prenesenom znacenju zapravo suze", kaže Nežic-Ružic. Dodaje da voli sudjelovati na Cansonfestu jer ovdje, za razliku od Melodija Istre i Kvarnera, ima priliku izvoditi nešto ozbiljnije skladbe.

Nakon nastupa u Kastvu, Vesna ce poceti s pripremama za novi projekt kojim ce obilježiti jubilarni, dvadeseti nastup na Melodijama Istre i Kvarnera. Tim ce povodom pripremiti i novi album.

Zanimljivu duetsku pjesmu na Cansonfestu veceras ce izvesti Alen Vitasovic i Robertino.
"Nastupit cemo s pjesmom "Jurina i Franina" koja na jedan šaljiv nacin govori o ovoj recesiji. To je zapravo parodija. Autor teksta i glazbe sam ja, dok Alen potpisuje aranžman", kaže Robertino kojemu ce mu ovo biti prvi nastup na Cansonfestu kao izvodac. Priprema i pjesmu za Grobnicku skalu, a nada se da ce do kraja godine snimiti i objaviti album prvijenac.

Kastavskoj publici ce se predstaviti i Irena Kuhar i to sa pjesmom "Ciao šinjorina".
"Autor glazbe, teksta i aranžmana je Dražen Petek. "Ciao šinjorina" je ljubavna balada koja govori o jednoj klasicnoj ljubavnoj prici", kaže Kuhar koja prvi put sudjeluje na ovom festivalu. Nešto sasvim drugacije tematike je pjesma Brune Krajcara "Kastavski moj grade" na kojoj su radili on i Daniel Nacinovic.

Na ovom festivalu koji promice i potice cakavsko pjesništvo i glazbeno stvaranje na njegovim temeljima, nastupit ce i Tedi Spalato, Katja Budimcic, Duško Jelicic i grupa Bonaca, Boris Petrov, VIS Cinquina, Lea Kumic, grupa Kolaž, Olivera Baljak i drugi.

Uz nagradu publike, i ove ce godine biti dodijeljena nagrada za najbolji tekst o cijem ce dobitniku odlucivati Silvana Vranic, Marinko Lazzarich, Ines Srdoc-Konestra, Branko Kukurin i Marija Trinajstic. Dobitnike nagrade za najbolju interpretaciju i nagrade za najbolju skladbu - Cansonu - birat ce strucni sud u sastavu Željen Klašterka, Kostadinka Velkovska, Albert Petrovic, Ludvik Slana i Ljubo Kuntaric. Pocetak jubilarnog, petog Cansonfesta zakazan je za 20 sati i 30 minuta.


Podijeli: Facebook Twiter