Istrani manje na bolovanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stopa bolovanja u Istarskoj je županiji manja negoli je bila prije godinu dana, doznajemo iz Podrucnog ureda HZZO-a u Pazinu. U prva cetiri mjeseca ove godine iznosi 3,66, a u istom je razdoblju lani bila 3,97 posto. Istrani su nešto manje odlazili na bolovanje i u usporedbi s ostalim gradanima Hrvatske. Državna je stopa ove godine do sada iznosila 3,69 posto i smanjena je nakon pojacane kontrole bolovanja.
Do konca travnja zaposlenici u županiji iskoristili su 325.285 dana bolovanja, a lani 359.442. Dakle, u razdoblju od sijecnja do travnja 2009. godine u odnosu na isto razdoblje lani, u Istarskoj je županiji broj dana bolovanja manji za 34.157 dana. Znatno je manje dugotrajnijih bolovanja, na teret HZZO-a, koja su smanjena za 28.527 dana.U prvih pet mjeseci trend smanjenja bolovanja bilježi se u cijeloj Hrvatskoj. Stopa je smanjena za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na bolovanja je „utrošeno“ 300.000 dana manje nego lani što predstavlja uštedu od 83 milijuna kuna.
Od 1. lipnja HZZO najavljuje i dalje pojacane kontrole kroz primjenu novog pravilnika. Hoce li kontrolori odlaziti po kucama bolesnika, kako se najavljuje u pravilniku? U Podrucnom uredu Pazin cekaju naputak o provedbi novog pravilnika, ali ako bude potrebno, zakucat ce i na vrata osiguranika.


Podijeli: Facebook Twiter