Istrani krenuli na skijanje, na granici bez gužve

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Danas je započeo "bijeli tjedan", zapravo tjedan koji veliki broj Istrana kani provesti na snijegu, stoga smo se uputili na granični prijelaz Kaštel kojim najveći broj naših skijaša prolazi na putu prema skijaškim odredištima u susjednim zemljama. Unatoč suprotnim očekivanjima na granici u prijepodnevnim satima gužve nije bilo, ne zato što nije bilo prometa, već zato što su se naši i slovenski policajci odlično organizirali. "U odnosu na protekle dane pojačan je izlaz vozila iz Hrvatske", kaže Boban Robert Paulović pomoćnik načelnika za graničnu kontrolu. Promet se, dodaje, odvija na dvije trake, prema potrebi uvodi se i treća, a prema opremi vozila vidi se da veći broj putnika odlazi na zimovanje. "Cijelo vrijeme smo u kontaktu sa slovenskom policijom s kojom reguliramo promet kako se ne bi stvarale gužve. Želimo putnicima pomoći da bespotrebno ne čekaju, u stalnom smo kontaktu i s prometnom policijom, kako bi u slučaju nekakve nezgode pravodobno mogli reagirati", kaže Paulović.

Intenzitet prometa na Kaštelu pojačao se između osam i devet sati ujutro, a za sada, kaže Paulović, nema nikakvih problema i sve se odvija redovito. No, ipak putnicima poručuje da se naoružaju strpljenjem, jer koliko se god policija trudi efikasno i odgovorno obavljati svoj posao izvanredne se situacije, pogotovo one vezane za uvijete na cesti, ne mogu predvidjeti. Danas je na posao na granični prijelaz Kaštel došao i Sevlad Čatak, komandir Mejne policije Dragonja, kako bi se eventualni sporovi brže rješavali na korist građana koji putuju u inozemstvo, dodaje Paulović i poručuje kako za sada sav promet teče sigurno bez problema, a čekanje na prijelaz granice svedeno je na minimum.

Nikakvih primjedbi na rad policije nisu imali ni putnici koje smo anketirali na graničnom prijelazu Kaštel. Doista promet teče prilično brzo, a čeka se samo na pregled dokumenata. Kako nebi stvarali gužvu i zastoj u prometu susretljivošću policije, ali strpljivošću vozača ipak smo s nekima, nakon pregleda dokumenata kratko porazgovarali. Alen Brgudac iz Kaštelira rekao nam je kako s prijateljima putuje u Sloveniju u Cerkno. Putuje ih devetero u dva automobila. Ovo im je prvi put da odlaze skijati u Cerkno, a uzeli su apartman u kojem će odsjesti sedam dana. Damir Buždon iz Pule putuje na Krvavec, smještaj je našao preko "bookinga", a budući da mu je ovo prvi put da putuje na skijanje na Krvavec nada se ugodnom odmoru i dobroj zabavi. Tjedan dana s obitelji na skijanju u Italiji provest će Marko Kuzmanović iz Pule. On je smještaj i aranžman uplatio preko agencije, a budući da mu djeca uživaju na snijegu i skijanju svake godine tjedan dana odlazi na skijanje. "Tu je i nona", dodaje gospođa s mjesta suvozača, jer, kaže, netko mora pripaziti i na djecu.

Drugi tjedan siječnja mnogi Istrani kreću na zimski odmor, na  skijanje, uglavnom u Sloveniju, Italiju i Austriju. Prema podacima kojima raspolaže Zbor učitelja i trenera sportova na snijegu Istre ove godine, prema procjenama na skijanje će krenuti oko 11 tisuća Istrana. Prema njihovim informacijama cijene sedmodnevne škole skijanja kreću se od 100 eura pa na više, a doda li se tomu da svaki skijaš u prosjeku potroši 200 eura za smještaj i još 200 za skijašku kartu. Ljubitelji skijanja iz raznih krajeva Istre biraju različita odredišta, tako će Labinjani i ove godine krenuti u Val Gardene, gdje će biti smješteni u apartmanima. Putnička agencije Zeaturs iz Pule organizira aktivnosti na skijalištu Folgaria u talijanskoj pokrajini Trentino, a onamo će ovih dana krenuti oko 600 skijaša, uglavnom iz Pule. Posljednjih nekoliko godina ovo je talijansko skijalište Puljanima omiljena destinacija, a većina će ih boraviti u hotelima, ali ima i obitelji koje će odmor povesti u apartmanima uz skijališta. Cijena, za šestodnevni aranžman u "bijelom tjednu", koji uključuje pet polupansiona u hotelu, kreće se oko 1.680 kuna. Cijene petodnevne skijaške karte za skijalište na Folgariju za odrasle iznosi 114 eura, za mlađe uzraste 92 eura, a djeca do osam godina imaju besplatan ski pass. Učitelji iz Pule, ali i drugih krajeva Istre, prema trenutnim prijavama raditi će u 13 grupa i to od početnika do naprednih skijaša. U školu skijanja svake se godine uključuje između 100 i 150 skijaša raznih uzrasta. Ove godine za učenike osnovnih i srednjih škola 8. do 13. siječnja organizirat će se ski kamp za mlade, a u organizaciji Zeatursa još stotinjak skijaša u tom će terminu boraviti na Piancavallu, Zoncolanu i Andalu. Skijališta u talijanskoj regiji Friuli Venezia Giulia, u suradnji sa Zeatursom ponudila su za vikend aranžmane povoljnije cijene skijaških karata, a djeca do 10 godina imaju gratis ski pass. Umažani putem Touristra već godinama odlaze na skijanje u Italiju u Livigno i Passo Tonale. U Livignu prosječna cijena sedmodnevnog najma apartmana iznosi 630 eura, a boravka u hotelu s polupansionom 80 eura po osobi dnevno, dok se u Passo Tonaleu cijena apartmanima privatnog smještaja kreće se oko 580 eura tjedno. Osim ovih agencijskih skijaša prema skijalištima u Sloveniji, Italiji i Austriji krenula je i rijeka onih Istrana koji su smještaj i sve ostalo što im je potrebno osigurali i rezervirali izravno putem Interneta. (Mirjan RIMANIĆ)

 

  

  

 


Podijeli: Facebook Twiter